4000 AİLENİN GEÇİMİ FISTIKTA

Son yıllarda katma değeri yüksek ürün fıstık, her yaz mevsiminde Batman’dan Karadeniz bölgesine fındık toplamaya giden ailelerin de göçünü önleyecek. Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, fıstık hasadında sona doğru gelindiğini söyledi. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle fıstık üretiminde yüzde 70 oranında kayıp yaşandığını belirten Akdaş, “Bu kayıp tüm bölgede yaşandı. Bu yıl fıstık üretimi beklentimiz 13-14 bin ton iken, rekolte düşüklüğü nedeniyle 7 bin ton fıstık elde edildi. Bunun getirisi şuanda verilen fiyatla ürünün az olması ve ihracat edilmesinden dolayı fıstığın kilosu 170 ila 200 TL aralığında satılıyor. Batman’da kayıtlı ve kayıt dışı ile birlikte 110 bin dönümün üzerinde fıstık alanı var. Batman genelinde yaklaşık 4 bin aile fıstıktan geçimini sağlıyor” dedi.

“FINDIK GÖÇÜ ÖNLENECEK”

Başkan Akdaş, şöyle devam etti; “Her yaz mevsiminde Batman’dan Karadeniz bölgesine fındık toplamaya giden vatandaşlarımız artık kendi memleketinde çalışacak seviyeye geldi. Tarım işçileri bundan böyle baş illere gitmeyecek. Fıstık hasadında kendi memleketlerinde çalışabilecek, belki de çevre illerde de Batman’a mevsimlik işçi gelecek.”

“FISTIK  DA HIRSIZLIK VAKALARI ARTTI”

Fıstık bahçelerinde yaşanan hırsızlık olaylarına da değinen Akdaş,  “Fıstık fiyatı da yüksek olduğu için maalesef son dönemlerde hırsızlık vakalarının önüne geçemiyoruz. Her üretici tarlasının nöbetini tutuyor, çiftçinin başka çaresi de yok. Jandarma da zaman zaman önlem amaçlı devriye atıyor ama yeterli değil. Şu anda sağlıklı rakam olarak veremiyoruz ama bayağı hırsızlık vakaları yaşanıyor. Hem hasattan sonra hem de öncesinde hatta ürünün depolandığı çiftçilerin evinden bile çalındığı olmuştur” diye konuştu.

“ÜRÜN DESTEĞİ İSTİYORUZ”

Fıstık ürününün depolanması için DİKA ile lisanslı depoculuk projesi için başvuruda bulunduklarını söyleyen Akdaş, “İnşallah önümüzdeki yıl itibarıyla DİKA’nın desteğiyle Batman’a fıstık tesisini kurmak istiyoruz, Fıstığın kavurma, kavlama ve paketleme hatta markalaşması için girişimlerimiz olacak. Birçok köyümüzde kavlama tesisi var.”

“GELECEĞİN ÜRÜNÜ FISTIK OLACAK”

Batman’da geleceğin ürünün fıstık olacağını ifade eden Akdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuanda fıstık ile ilgili ürün desteği verilmiyor. Tabi ki çiftçiyi ayakta tutabilmek için ürün desteği verilmesi şart. Yani bütün bakliyat ve hububat ürünlerinde olduğu gibi yağlı tohumlarda fındık, çayda yani bütün akla gelebilecek ürünlerde ürün desteği var. Biz hükümetimizden de bu desteği fıstık için de verilmesini istiyoruz. Ayrıca TMO alım ile birlikte kayıt yaparak katma değeri yüksek bu ürüne desteği verilmesini  bekliyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim