* Batman ovasındaki fıstık yüz güldürüyor. Gaziantep'ten 'fıstık kavlatma' makinesi getiren Adil Özalp, "50 Dönümlük alanda yılda ortalama 5 ton ürün alıyorum. Temizleme makinesi fıstığın kabuğunu hem de sökecek hem de dolu ve çürüğünü ayrıştıracak" dedi.

* Beşiri ilçesinin Yenipınar, Üçkuyular ve Deveboynu köylerinde dönümlerce alana fıstık eken üreticiler, "Batman fıstığı geçim kaynağı oldu. Daha önce buğday ve diğer hububat ekiminin yapıldığı alanları fıstık bahçesine dönüştürdük" dediler.

FISTIK TARLADA TEMİZLENECEK

Fıstık alanlarının arttığı Batman’da çiftçiler, yeni ürünü temizleyen makineleri tarlada kuruyor. 10 Yıl önce 50 dönümlük buğday tarlasını fıstık bahçesine dönüştüren Beşiri ilçesinin Yenipınar köyündeki Adil Özalp, Gaziantep'ten aldığı fıstık kavlatma tesisi ile hasat mevsiminde ürününü pazarlayacak. Yaklaşık 100 bin TL'ye mal olan fıstık temizleme makinesini bahçesinde kuran Adil Özalp, "Yılda 4-5 ton ürün elde ettiğimiz fıstığı artık kavlatma tesisinde değerlendireceğiz. Fıstık kabuğunu sökecek olan makine aynı zamanda dolu ve çürüğü birbirinden ayrıştıracak. Pazarlamaya kadar bu tesisimizi geliştireceğiz. Köyde ilk fıstık ekimi yapan çiftçiyiz. Ürün elde edince diğer çiftçiler de tarlalarını fıstık bahçesine dönüştürdü" diye konuştu.

“BU YIL MAHSUL İYİ”

Son yıllarda Batman ovasında arazilerin büyük bölümünün fıstık bahçesine dönüştüğüne işaret eden Özalp, sözlerini şöyle sürdürdü; "Sadece köyümüzde bu yıl 50 tona yakın fıstık rekoltesi bekleniyor. Batman fıstığına daha çok Gaziantep ve Siirtli tüccarlar talipli. Bu yıl fıstık kilosuna 43-45 lira fiyat verilmesini bekliyoruz. Köyümüzün geçim kaynağı fıstıkçılık oldu. Daha önce buğday, arpa ve mercimek ekiminin yapıldığı alanlarda şimdi fıstık yetişiyor. Artık bahçelerimize fıstığı temizleyecek ve pazarlayacak makineler alıyoruz. Yeni mahsulü kendi makinelerimizde temizleyeceğiz. Bu işi paketlemeye kadar geliştireceğiz." (Reşat Yiğiz) 

Editör: TE Bilişim