**1930’larda büyük bir yerleşim yeri olan Batman’ın Sason ilçesinde ve kayıtlara ‘Sason isyanı’ olarak giren olaylar sonrası Kozluk ilçesinden Balıkesir’e sürgün edilen aile fertleri, 90 yıl sonra bir araya geldi. Ailenin amca çocukları ilk kez birbirini gördü.

İLK KEZ BİR ARAYA GELDİLER
Cumhuriyetin ilk yıllarında, tarihi kayıtlara ‘Sason İsyanı’ olarak giren olayların devamı sonrası Kozluk ilçesinden Balıkesir’e sürgün edilen ‘Mala Şeref’ ve ‘Mala Aliyeunis’ aşiretinin üçüncü kuşak fertleri 90 yıl sonra ilk kez birbirini gördü. Ayvalık’ta emekli öğretmen Erdoğan Tari, amca çocuklarını görmek için harekete geçti ve uzun yıllar sonra ilk kez aile fertlerini gördü. Büyüklerinden dinlediği hikayelerle daha önce sadece telefonlarla görüşen Tari ve Çolak aileleri, Balıkesir-Pamukçu beldesinde bir araya geldi. Sürgün sonrası dönemin hükümetlerinin yeniden dönüş için izin verdiği bazı aileler, yaptıkları evlilikler ve ticaretlerle Balıkesir’den bir daha kopamadı. Aile fertlerinden kopamayan ailelerin yıllar sonraki buluşması ‘film senaryosu gibi’ dedirtti.

“YILLARCA TANIŞIYORMUŞ GİBİYDİK”
Buluşmanın gerçekleşmesini sağlayan emekli öğretmen Erdoğan Tari, Balıkesir Sağlık Müdürlüğü yöneticilerinden Ferhat Soyoral, Balıkesir’de yaşayan TPAO emeklisi Murat Gücü ve emekli Zeki Işık’ın da bulunduğu ziyarette duygulu anlar yaşandı. Tari, amca oğulları Hafız Çolak ve İsmail Çolak ile Balıkesir-Pamukçu beldesinde bir araya geldi. Çolak ve Tari ailesi fertleri, ilk kez yüz yüze buluştu. İlk defa bir araya gelen üçüncü kuşak aile fertlerinden emekli öğretmen Erdoğan Tari: “Akrabalarımızı büyüklerimizden biliyorduk. Sadece telefonda görüşmüştük. Ancak ilk kez yüz yüze görüştük. Daha önce tanışma fırsatımız olmamıştı. Buluşmada sanki yıllarca tanışıyormuş gibi bir sıcaklık vardı” dedi. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim