** Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından gerçekleştirilen 4. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali düzenlen ödül töreniyle sona erdi.


** Festival’de en iyi kısa film ödülü, Irak Kürt Federe Bölgesi’nden yarışmaya katılan Kürt yönetmen Sakaot Mohammadi’nin “A Friend For My Friend” filmine giderken, en iyi kısa film öykü ödülü ise “Bîr” (Kuyu) öyküsü ile Zekerya Aydoğan ve “Gere Gûr Bimre” (Kurt Ölmeli) öyküsü ile Atilla Demir, jüri özel ödülüne ise Komên Çîrokîn Veşarti adına 10 yaşındaki Beyza Karataş layık görüldü.



GÖRKEMLİ KAPANIŞ

Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivali Yılmaz Güney Sineması salonunda gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. Halil Dağ ve sinemasına adanan ve 5 gün boyunca süren festivalde değişik film gösterimlerinin yanında yarışmaya katılan 10 kısa film ve 15 kısa film öyküsü yarıştı. Bu yıl ki festival’de en iyi kısa film ödülü, Irak Kürt Federe Bölgesi’nden yarışmaya katılan Kürt yönetmen Sakaot Mohammadi’nin “A Friend For My Friend” filmi ile ne giderken, ikincilik Gündüz Sevdi’nin “Zıman” (dil) ve üçüncülük ödülü de Mazlum Demir’in “Bê re-Deng” filmi aldı. En iyi kısa film öykü ödülü bu yıl “Bîr” (Kuyu) öyküsü ile zekerya Aydoğan ve “Gere Gûr Bimre” (Kurt Ölmeli) öyküsü ile Atilla Demir arasında paylaşıldı. Jüri özel ödülüne ise Komên Çîrokîn Veşarti adına 10 yaşındaki Beyza Karataş layık görüldü.


SANATI GELİŞTİRECEĞİZ”

Yılmaz Güney Sinema salonunda yapılan ödül törenine çok sayıda genç yönetmenin yanı sıra Belediye Başkanvekili Serhat Temel, BDP Merkez İlçe Başkanı Murat Gazioğlu ve sinemaseverler katıldı. Ödül gecesinde konuşan Belediye Başkanvekili Serhat Temel, sanatı eksik olan bir mücadelenin önemli bir ayağının eksik kalacağını belirtti. Gecenin en önemli olayının Hasankeyf Orkestrası’nın sahne alacağını ifade eden Temel; “Bu gece Hasankeyf Orkestrasını dinleyeceğiz. 1.5 Yıldır çalışmaları devam eden orkestrayı dinlemek için heyecanlıyım. Arkadaşlarımız bir çok film ile yarışmaya katıldılar. Batman Belediyesi ve Ortadoğu Sinema Akademisi olarak amacımız odur ki, sanatın hangi bölümü olursa olsun sanatı ilerletmeye devam edeceğiz. Bunun yanı sıra inancım odur ki sanatımızı ve kültürümüzü geliştirmesek bizim yaptığımız mücadele eksik kalır. Bu sadece Batman için değil bütün dünya için geçerlidir. Bu nedenle bizim çalışmamız 2009’dan bu yana devam ediyor. Bu çalışmalarla Batmanlıları ve diğer insanlarımızı bir araya getirmektir” dedi.


AMATÖR RUHLA…”

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği çalışanı Veysel Erel ise şunları söyledi; “4. Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Festivalini Halil Dağ şahsında dağ sinemasıyla birleştirmenin büyük onurunu yaşıyoruz. Biz amatör bir ruhla ticari olan endüstriyel sinemaya karşı kendi inancımıza uygun bir sinema yapıyoruz. Sinema yoluyla anadilin önemi, katliamların teşhiri, failli meçhullere ve zulüm’ün karşısında verdiğimiz esas duruşumuzu gösteriyoruz. Ve burada hakikat arayışını dile getiriyoruz. Biz Halil Dağ şahsında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz ve anısına bağlı kalacağımızı söylüyoruz.”


GÜNEY, KALBİMİZDE”

Erel’den sonra sözü alan Jüri Üyesi Orhan Aklaya ise Kürt yönetmenlere seslenerek; “Bütün yönetmenlerden ricam odur ki bütün sinema çalışmalarını ve filmlerini Kürtçe yapsınlar. Buradan Yılmaz Ağabeyime seslenmek istiyorum. Yılmaz ağabeyim ölümsüzlük, ezilen bir halkın kalbinde sürekli yaşamaktır. Sen hak ettiğin biçimde sonsuza kadar yaşacaksın. Kürt sineması senin öncülüğünde gelişiyor” dedi. Ödül töreninden sonra bir yıldan bu yana hazırlıklarını sürdüren Hasankeyf Orkestrası ilk defa Batman’da sahne aldı. 

Editör: TE Bilişim