**Almanya’da yaşayan Beşiri-Hamdunalı Ezidiler, Şengal’den kaçıp köylerine yerleşen 150 Ezidi’yi ziyaret etti. Heyette yer alan Almanya Sosyal Demokrat Partisi Saksonya eyaleti Milletvekili Maxımılıan Schmıdt; “Almanya’da 20 bin Suriyeli sığınmacı var. Türkiye’de 1 milyon. Biz, buraya yerleşen Ezidilere yardım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

“SORUNLARINI TESPİT ETTİK”
Irak’ın Şengal bölgesinden kaçıp Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Ezidi köylerine yerleşen Ezidilerin sorunlarını yerinde inceleyen Almanya Sosyal Demokrat Partisi Saksonya eyaleti Milletvekili Maxımılıan Schmıdt, Almanya’da yaşayan Hamdunalı Ezidilerden Suat Yavşan, Hakim Berse, Tumbiye Yavşan, Çiçek Karamu, Nuray Benze, Nebahat Yavşan, Nevila Yavşan ve Yalçın Saçılı ile birlikte Ezidilerin bulunduğu bazı köyleri ziyaret etti. Almanya Eyalet Vekili Schmıdt, sığınmacıların sorunlarını yerinde gördüklerini ifade ederek; “Almanya’daki Ezidi evine hijyenik malzeme başta olmak üzere giyim ve ayakkabı yardımı yapmasını oldukça anlamlı buldum” diye konuştu.
“SIĞINMACILAR BURADA KALMALI”
Suriye’deki iç savaş nedeniyle 1 milyonu aşkın sığınmacının Türkiye’ye yerleşmesinin farkında olduklarını belirten Schmıdt, sözlerini şöyle sürdürdü; “Almanya’da da 20 bin Suriyeli sığınmacı var. Sığınmacıların burada kalmaları daha doğru olur. Burada kalacak sığınmacılara her türlü yardımı ulaştırmaya hazırız. Sığınmacıların yerleştiği köylere beraberindeki heyetle birlikte gittik. Çok da mutlu oldum. Batman’da Ezidileri, Midyat’ta da Süryanileri dinledim. Bu coğrafyanın bir parçası olan Ezidi ve Süryanilerin burada yaşamlarını sürdürmesinden mutluyuz. Sığınmacıların Avrupa’ya gelmelerine sıcak bakmıyoruz. Topraklarında yaşamlarını sürdürmelerinden keyif duyarız.”



MALZEME YARDIMI
Gıda ve giyimin yanı sıra Ezidilerin kaldığı köylerde futbol ile voleybol sahasının da Hamduna köyünde yapıldığını anımsatan Ezidi Tümbiye Yavşan, şöyle konuştu; “Büyüklerimizin yaşamını sürdürdüğü köye yerleşen Şengal’le ailelere 200’e yakın ayakkabı malzeme yardımında bulunduk. Bir de köyde yapılan futbol ve voleybol sahası da yapıldı. Spor yapabilmeleri için Almanya’dan getirdiğimiz spor malzemelerini de dağıttık. Ayrıca Uğurca’ya yerleşen ve diğer köylülere dağıtılması için 10 ton un yardımını Belediye bahçesindeki yardım çadırına ulaştırdık. Zor günler geçiren Ezidi kardeşlerimize yardım ulaştırmaya devam edeceğiz.”


Editör: TE Bilişim