*Irak’taki Ezidi’lerin Dini Başkanı Mir Hazim Tehsin Beg başkanlığında 15 kişilik heyet, Batman’da bir dizi incelemede bulundu. Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’ı da ziyaret eden heyet Ezidi’lerin köylerini de gezdi.

4 İL’DE İNCELEME
Aralarında Batman’ın da bulunduğu Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de bir dizi temas ve incelemelerde bulunan Ezidi heyeti, yıllar önce terk edilen Ezidi’lerin köy ve mezralarını da gezdi. Irak’ın Duhok kentine yakın Şexan ilçesinde kalan Ezidi’lerin Dini Başkanı Mir Hazim Tehsin Beg ve Şexan Belediye Başkanı Khalid Nermo’nun da aralarında bulunduğu heyet, Batman Kültür ve İl Turizm Müdürü İhsan Aslanlı ile birlikte Vali ve Belediye Başkanvekili Ekrem Canalp’ı ziyaret etti. Batman’ın Beşiri ilçesindeki köylerin büyük bölümü 1980 darbesinden sonra boşaldığını ifade eden Tehsin Beg, “Bazı nedenlerle yıllar önce çoğunluğu Almanya olmak üzere Avrupa’ya göçen toplumumuzun tekrar baba ocağına dönmelerini istiyoruz. Bu konuda son yıllarda Batman’da iyi gelişmeleri görüyoruz. Buda bizi sevindiriyor. Ortam iyiye gittiği sürece de Ezidi’lerin tersine dönüşü başlar” dedi.

“YÖNETİCİLERDEN OLUMLU MESAJLAR ALDIK”
Ezidilerin Dini Başkanı Mir Hazim Tehsin Beg, şöyle devam etti; “Dört İlde de yöneticileri ziyaret ettik. Bazı STK temsilcilerini dinledik. Olumlu mesajlar aldık. Özellikle Batman Valisi  sayın Ekrem Canalp’ın Beşiri ovasındaki Ezidi toplumumuzun yapmak istediği ‘Ezidi evi’ projesine destek sözü bizi heyecanlandırdı. Bu güzel ortamı gördükten sonra Avrupa’daki kitlemizin de baba ocağına dönüp bazı projeleri hayata geçireceğine inanıyoruz." Öte yandan Çömçe lokantasında iş insanı Mecit Nasıroğlu’nun ağırladığı Ezidi heyeti gösterilen ilgiye teşekkür etti.

UĞURCA KÖYÜNE İNCELEME
Beraberinde Cemil Ekinci, Yusuf Tağay ve Zeki Baş’la birlikte Beşiri ilçesinin Uğurca köyüne giden Mir Hazim Tehsin Beg, yaşamlarını Uğurca köyünde sürdüren Suriye-Şengalli Ezidiler’le görüştü. Köy sahibi Yusuf Tağay ve Muhtar Erhan Tağay’la sığınmacı Ezidi’lerin sorunlarını dinleyen Tahsin Beg şöyle konuştu: “Daha önce bu köyde çok sayıda sığınmacı Ezidi için kamp kurulmuş ve buradaki kalanların çoğu BM gözetiminde Avrupa’ya iltica etmiş. Son sığınmacıları ziyaret ettik. Sorunların çözümü noktasında Batman’daki İl yöneticilerin gösterdikleri ilgi bizleri sevindirmiştir" dedi. Uğurca köyü dönüşünün ardından Beşiri Kaymakamı Mahmut Şener’i de ziyaret eden heyet, yaşamlarını halen Beşiri köylerinde sürdüren ailelere destek olunmasını istedi. Kaymakam Şener de Ezidi ailelerinin diğer vatandaşlar gibi haklarının korunması konusunda her türlü desteği verdiklerini söyledi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim