**Ne Dicle Kalkınma Ajansı, ne KOSGEB, ne de OSB’den destek görmeden kendi imkanlarıyla farklı sektörde marka yolunda ilerleyen küçük işletmeciler, cesaretle çalışıyorlar.
**Teşvik kredisi kullanmadan sıfırdan işe başlayan Batman’ın yerli firmaları ürünlerini komşu ülkelere ihraç ediyor.
SINIRLARI AŞAN GİRİŞİMCİLER
Batman’ın kenar mahallelerin ucra köşelerinde yaratıcı fikirleriyle başarıya ulaşan küçük imalat işletmecileri, artık marka yolunda. Hurdacılıktan ‘geri dönüşüm’ entegre tesisi kuran Kerem Demir, plastik metal imalat ve çocuk gereçleri ürünlerini Doğu ve Güneydoğu bölgesinin yına sıra Irak, Nahçıvan ve İran’a ihraç eden Sinan Plastik fabrika sahibi Ali İhsan Parça ve bölgenin tek bandaj-sargı bezi imalatçısı Şakir Tunç, yoktan var ettikleri küçük atölyeleriyle sınırları aştılar.
“GİRİŞİMCİLİK RUHUMUZ VAR”
Batman’da imalata yönelik firmaların hayata geçirdikleri projelerin ödüllendirilmesinin gerektiğini söyleyen Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir; “Batman’da küçük ölçekli yatırımcıların uygulamaya geçirdikleri projelerle imalatta çok iyi yere geldiklerini görüyoruz. Son yıllarda girişimcilikte yatırımcılarımızın markalaşmaları bizi umutlandırıyor. Çünkü her türlü belirsizliğe rağmen bizim insanımızın içinde bir girişimcilik ruhu var. Umut ediyorum ki; toplum olarak girişimciliğin önünde gerek bürokrasi gerekse ekonomik engelleri kaldırırız” dedi.
BÖLGENİN TEK BANDAJ-SARGI BEZİ İMALATI
Şakir Tunç, 20 yıl süreyle İstanbul’da çalıştıktan sonra ailece 5 yıl önce Batman’ın Hilal mahallesinde sargı bezi ve bandaj imalatını yapan bir atölye hayal etti. Bölgedeki özel hastaneler ile sağlık kuruluşlarının ihtiyacını karşılamayı planlayan Heja sargı bezi-bandaj imalat sahibi Tunç, kiraladığı 1500-2000 metrekarelik yere 40 makineyi sığdıramayınca OSB’ye yer için başvurdu.  Tunç, yılda ürettiği 15 ton sargı bezi ve bandaj üretim kapasitesini artırmak için müracaatta bulunduğu DİKA ile KOSGEB’ten gerekli desteği göremedi. Tesisinde 30 kişiye istihdam sağlayan Şakir Tunç, küçük yatırımcının sorunlarıyla baş başa bırakıldığını anlatıyor.

“KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORUZ”
Tunç, şöyle devam etti: “Yaklaşık 1 Milyon TL’ye makine aldık. Hammaddeyi İstanbul, Bursa ve Gaziantep’ten getiriyoruz. Maalesef gerek yer gerekse de kapasiteyi artırmaya yönelik kimseden destek görmedik. Kendi yağımızla kavruluyoruz. Bölgenin tek sargı bezi ve bandaj üreten imalat atölyesiyiz. Kendi imkanlarımızla ayaktayız. Sargı bezi ve bandaj malzemelerini daha önce Suriye’ye, şimdi de Irak ve İran’a gönderiyoruz. Ancak kapasiteyi artırmak için ne yazık ki kredi destekli kuruluşlara yaptığımız tüm müracaatlarımız sonuçsuz kaldı. Cazibe merkezi kapsamında yatırım düşünüyoruz ama yine de destek verilmeyeceği kaygısı yaşıyoruz.”
GERİ DÖNÜŞÜM ENTEGRE TESİSİ
Kerem Demir, 23 yaşında. Sason Balbaşı köyü boşalınca ailesinin geçimini sağlamak için Batman’ın sokaklarında çöp atıklarını topladı. Ortaokul eğitimini yarıda bıraktı. Çöp toplama işinden sonra hurdacılık yaptı. Hurdacılıktan kazandığı parayla Güneykent mahallesinde satın aldığı 8 dönümlük alana’ geri dönüşüm entegre’ tesisi kurdu. Tesisin başına o geçti. Kağıt, plastik ve metal atıkların geri dönüşümünü Batman’da yapan ilk girişimci oldu. Atık plastikleri zirai sulama alanlarında kullanılan boru imalatına yöneldi. Geri dönüşümde çiftçilere boru üreten Dem-Plas, yine aynı sektörde plastik metal imalatı ve çocuk gereçleri yapan tesislerin hammadde ihtiyaçlarını karşıladı. Kerem Demir, şimdi de tekstil imalatı atölyelerinin atıklarını değerlendirecek yeni bir ‘geri dönüşüm’ tesisini daha kurmayı hedefliyor.
BATMAN’IN PATENTLİ TESİSİ
Metal imalat ve çocuk gereçlerinin imal edildiği Güneykent mahallesindeki 2 dönümlük kapalı alanda 7 yıldır faaliyet sürdüren Sinan Plastik imalat atölyesi plastik motor, yürüteç ve temizlik kova vb. gibi plastik malzemeleri Doğu ve Güneydoğu’nun tüm illerine pazarlıyor. 5 Milyonluk tesisi Batman’a kazandıran Ali İhsan Parça’nın hedefi; Karadeniz ve Ege bölgesine de ürünlerini pazarlamak. İmalatını yaptığı plastik metal çocuk gereçlerini Iğdır’dan Karayoluyla Nahçıvan, İran ve Irak’a ihraç eden Parça; “İmalat atölyemizde 40’a yakın işçi çalışıyor ama en büyük sıkıntımız kalifiye eleman. Ustaları daha çok batı illerinden Batman’a getirmek zorunda kalıyoruz. Ayda 10 bin adet ürün imalatı yapıyoruz. Üretim kapasitesimizi cazibe merkezlerine verilecek destek kredileriyle daha da artırmayı planlıyoruz” diyor. Çocuk sayısının fazla olduğu bölgede çocuk gereçlerine yönelik tek imalat tesisi olan Sinan plastik, Türk Patent Enstitüsü’nden aldığı patent belgesi Ali İhsan Parça’nın hayalini gerçeğe dönüştürdü. (Barış Arslan-Abdullah Türeli)


 

Editör: TE Bilişim