UZMANLAR UYARDI
Sıcak havaların hüküm sürdüğü Batman’da uzmanlar uyarıda bulundu. Vatandaşların hava sıcaklıklarına karşı dikkatli olmalarını isteyen uzmanlar, “Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarının son günlerde yüksek derecelerde seyretmesi ile sağlık sorunları ile ilgili şikayetlerinde artışlar olmaktadır. Sıcak ve nemli hava, gün içinde nefes almayı zorlaştırmakla kalmayıp, pek çok hastalığa da zemin hazırlıyor. Özellikle kronik hastalıkları bulunan vatandaşların sıcak havanın olumsuz etkilerine karşı azami dikkatli olmalarında belirtilen tedbirleri uygulamasında fayda var” dediler.

“SICAKLAR KALP KRİZİN TETİKLİYOR”
Uzmanlar, şöyle devam ettiler; “Kalp krizini tetikleyen kızartma, hamur işi ve aşırı kafein içeren içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Alkolün kalp atışını ve tansiyonu yükselten etkisi bulunduğundan dolayı alkollü içeceklerden uzak durun. Sıcak havalarda aşırı terleme ile su kaybı artmaktadır. Bunun ile birlikte tansiyon düşmesi ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı tetiklemektedir. Bu neden bol su için ve bunun için susamayı beklemeyin.”

“GÜNEŞ TERCİHİ EDİLMELİ”
Koyu renk giysilerin güneş ışınlarını emerek vücut ısısında artışa neden olduğunu ve hastalıkları tetiklediğini ifade eden uzmanlar beyaz ve açık tonlardaki kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi. Uzmanlar, “Güneş ışınları cilde zararlı olduğu kadar gözlere de zararlıdır. Güneş ışınlarının kuvvetli olduğu saatlerde UV koruması olan bir güneş gözlüğü tercih edilmesi, hassas cilt problemi olan kişilerin güneşin olumsuz etkilerinden koruyucu kremler kullanması gerekir” diye konuştular.

GÜNEY’DE ETKİSİNİ GÖSTERECEK
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yılın Temmuz ayının sonu ile Ağustos’un başına rastlıyor. Yerini ‘Çöl sıcakları’ ve ‘Afrika sıcakları’ gibi terimlere de bırakan eyyam-ı bahur, özellikle Güneydoğu kesimlerinde etkisini gösteriyor. (Yunus Yasak)

Editör: TE Bilişim