**Et ve Balık Kurumu’nun yüzde 48’lik zam kararının yanı sıra Batman’ın da aralarında bulduğu bölge illerinde Irak ve Katar’a et ihracı, iç piyasada fiyatları uçurdu. 1 Kilo kuzu et fiyatı 110 TL’yi, 1 kilo dana eti ise 90 TL’yi buldu. Kent merkezindeki bazı market işletmecileri ise süt ürünleri başta olmak üzere temel gıda ürünlerine 1 Nisan itibariyle yeni zamların geleceğini belirtiyor.

**Et fiyatlarının hızlı yükselişine dikkat çeken İvme Et Entegre tesis sahibi Turan Songur; “Piyasada hayvan bulamıyoruz. Etler daha çok Irak ve Katar’a ihraç ediliyor. Böyle giderse Ramazan’ın ilk haftalarında etin kilosuna ciddi zamlar gerebilir. Balık Et Kurumu, fiyatları dengelemek için başka ülkelerden canlı hayvan getirmeli” diyor.

RAMAZAN ÖNCESİ ZAM YAĞMURU
Et ve Balık Kurumu’nun et fiyatlarına yönelik yüzde 48’lik zammı vatandaşlar arasında ‘şok’ etkisi yaratırken, 1 Nisan’da bazı temel gıda ürünlerine de yeni zamların gelmesi gündemde. Batman’daki birçok market işletmecisi, tedarikçilerin 1 Nisan itibariyle ürünlere zam uygulayacağını kaydetti. Et fiyatlarındaki ciddi artışa dikkat çeken İvme Et Entegre tesis sahibi Turan Songur; “Son 3-4 aydır Irak ve Katar’a yönelik et ihracı nedeniyle iç piyasada denge bozuldu. Balık Et Kurumunun zammı da süreci daha kötü etkiledi. Batman piyasasında şu anda 1 kilo kuzu et 110 TL’den, dana kilosu ise 85 liradan satılıyor. Beyaz ete de yeni zamlar geldi. Balık Et Kurumunun bir an önce diğer ülkelerden canlı hayvan ve karkas et getirmesi gerekiyor. Aksi halde fiyatlar daha artacak. Şu anda piyasada hayvan bulunamıyor. Sakatat ürünleri ise et fiyatını geçti. 1 Kilo ciğerin fiyatı ise 150 TL oldu” dedi.

1 NİSAN’A DİKKAT
Et fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, kent merkezindeki marketler ise tedarikçilerin zamlarla ilgili uyarısı karşısında şok yaşadı. Bazı market işletmecileri; “Fiyatlardaki değişikliğe artık biz bile yetişemiyoruz. Süt ürünleri başta olmak üzere bazı temel gıda ürünlerine yeni zamların geleceği belirtiliyor. Tedarikçilerimizden şu anda ürün çekemiyoruz. 1 Nisan itibariyle yeni zamların geleceği belirtiliyor. Bu fiyatlar nerede nasıl duracak biz de bilmiyoruz” dediler. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim