* Yüzleri tanınmayacak vaziyetteki 45 yaşındaki Afgan baba ile 11 yaşındaki engelli oğlunun cesetlerinin kimlik tespiti Emniyet Müdürlüğü’nce araştırılıyor. Baba ve oğulun cesetleri, Bölge Devlet Hastanesi morgunda bekletiliyor.

* Cumhuriyet mahalle muhtarı Zeki Yasak, mahallelerinde ilk kez böyle bir vahşete tanık olduklarını belirterek: “Hala olayın şokundayız. Üç ay önce kayıplara karışan Afganistanlı 4-5 kişilik bir grup arasında böyle bir olayın yaşanabileceğini tahmin ediyoruz. Bugünden itibaren mahallemizde ne kadar sığınmacı varsa oturdukları ikametgahlarını güncelleştireceğiz” dedi.

“8-9 AY BU SOKAKTA OTURDULAR”
Afganistanlı ikisi baba, ikisi de oğul olmak üzere 4 kişilik bir grubun Cumhuriyet Mahallesi 1504 sokaktaki 2 ila 4 numaralı evlerde oturduklarını belirten muhtar Zeki Yasak, bir gün arayla cesetleri terk edilmiş evlerde bulunan Afganlıların kendilerine oturma bildiriminde bulunmadıklarını söyledi. 100’e yakın Suriyeli sığınmacının Cumhuriyet Mahallesinde oturduğunu belirten muhtar Yasak: “Bu olayın şokundayız. Sokak sakinleri yaklaşık 8-9 ay önce kendi hallerinde olan 4 kişilik Afganlı’nın bu sokakta oturduğunu söylüyor. Bugüne kadar bu Afganlılar bize her hangi bir bildirimde bulunmadı. Cumartesi günü 45 yaşlarındaki bir Afganlının cesedi kilitli banyoda bulundu. Bir gün sonra da 11 yaşındaki çocuğun cesedi bitişikteki yaklaşık 15 yıldır boş olan metruk evde ortaya çıktı” diye konuştu.

“SIĞINMACILARIN ADRESLERİNİ
GÜNCELLEŞTİRİYORUZ”
Muhtar Yasak, şöyle devam etti: “Bu olaydan sonra yabancı uyruklu vatandaşlar ile sığınmacıların ikametgah yerlerini kayıt altına alıyoruz. Valilik ve Emniyet'in talimatıyla mahallemizde ne kadar sığınmacı varsa adreslerini yenileyeceğiz. Suriyeli sığınmacıların oturumlarında herhangi bir sorun yok. İlk kez Afganlı birkaç kişinin mahallemizde oturduğuna tanık oluyoruz. Ayrıca semt sakinlerinin şikayeti üzerine metruk ve boş olan eski binaların yıkılması için Belediye’den talepte bulunacağız. Çünkü bu evlerde maalesef istenilmeyen olaylar yaşanabiliyor. Bu üzücü olayların önüne geçilmesi için de metruk evlerin yıkımı kaçınılmazdır.”

GÖÇ İDARESİ'NDE MOBESE’LER İNCELENİYOR
500 Afgan sığınmacının imza atmak için haftada bir gittiği İl Göç İdaresi'ndeki mobese kamera görüntüleri de incelemeye alındı. Emniyet Müdürlüğü Cinayet Masası Şubesi, olayın aydınlatılması için çok yönlü araştırma yaparken, mesainin ilk gününde Göç İdaresi'nin Mobese kayıtları da incelendi. İl Göç İdaresi Müdürü Vahap Asma, Batman’da oturan Afganlıların haftada bir imza atmak için idareye bizzat geldiğini ifade ederek: “Kayıplara karıştığı söylenen Afganlı aile bizde kayıtlı ise mutlaka orataya çıkacaktır. Bu konuda Emniyet'in araştırması sürüyor” dedi.

SOKAKTA TEDİRGİNLİK
Turgut Özal Bulvarına yakın olan Cumhuriyet mahallesi 1504 sokakta cesetlerin bulunduğu 4 ve 5 nolu evlerin önünde bazı semt sakinleri gün boyu ayrılmadı. Sokak sakinlerinden bazı vatandaşlar şöyle konuştular: “4 Nolu evin ikinci katındaki banyo bölümünde battaniyeye sarılı 45 yaşındaki erkek cesedi bulundu. Bir gün sonra da daha önce bir cafede çalışan engelli Afgan çocuğun cenazesi torba içinde bulundu. Bu sokakta oturuyoruz ama üç aydır bu evler kapalıydı. Herhangi bir koku hissetmedik. Belki de kış mevsimi nedeniyle cesetlerin kokusu etrafa yayılmadı. Bu metruk ev yaklaşık 15 yıldır kapalı ama bitişikteki evin ikinci katında ise Afganlı 4 kişinin oturduğunu biliyorduk. 8-9 Aydır bu sokakta oturuyorlardı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim