** 13 yıldır Batman Esnaf Kefalet Kredi Kooperatif Başkanlığı’nı yürüten Şevki Taş, esnafın ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi ve ekledi; “Böyle giderse birkaç yıl içinde küçük esnaf kalmayacak. Sadece AVM’ler kalacak.”

“PİYASA DURGUN”
Batman Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş, Batman ve yöresindeki esnafın günü birlik yaşadığını söyledi. İç savaşın olduğu Suriye ve Irak’ın bir bölümündeki karışıklık nedeniyle ihracatın durma noktasına geldiği bölgede esnafın durumunun iç açıcı olmadığını belirten Esnaf Kefalet Kredi Kooperatif Başkanı Şevki Taş; “Böyle giderse birkaç yıl içinde küçük esnaf kalmayacak. Sadece tüketimin adresleri olan alış veriş merkezleri ayakta kalacak. Batman piyasası son 10 yılın en durgun dönemi geçiriyor. 13 yıldır başkanım böyle durgunluk görmedim. Protestolu senet ve icralı esnaf sayısında sürekli artış var” dedi.

“KREDİ VEREMİYORUZ”
Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifinin, artık kredi veremeyecek duruma geldiğini ifade eden Başkan Taş, şöyle konuştu; “Halk Bankasının aracılığıyla talep ettiğimiz plasman gelmeyince maalesef esnafımızın da kredi talebini de karşılayamıyoruz. Daha önce yeni yılın ilk aylarında kooperatifimize başvuran esnafın kredi taleplerini hemen karşılıyorduk ama plasman gelmeyince yapabileceğimiz bir şey de kalmıyor. Bankalarda faizler yüksek olunca esnafın can simidi de kooperatifler oluyor. 100’e yakın esnafın kredi talebini plasman yetersizliğinden karşılayamıyoruz.”


“ESNAF KEPENK İNDİRİYOR”
Kira yüksekliğinin yanı sıra piyasadaki durgunluk yüzünden birçok esnafın kepenk indirdiğini de anımsatan Başkan Taş; “İşsizlik yüzünden esnaf ne kira ödeyebiliyor ne de personel maaşını. Küçük esnaf sattığı malın yerine rafa yeni ürün bırakamıyor. Seçim arifesindeyiz. Piyasa en durgun dönemi geçiriyor. Kira artışların önü kesilemiyor. Esnaf kara kara düşünüyor. Bir esnaf ayda ortalama 13 farklı vergi ödemek zorunda kalıyor. Birçok vergiyle esnafın başı dertte. Esnaf için durum iç açıcı değil. Kepenk indiren esnaflara her gün yenileri ekleniyor” diye konuştu.

“ESNAF YILDA BİR DEFA GÜLÜYOR”
Zor günler geçiren esnafın yılda bir kez yüzünün güldüğünü kaydeden Kooperatif Başkanı Şevki Taş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yılda bir kez esnafın yüzü gülüyor. O da Ramazan bayramı arifesindeki hareketliliktir. Esnaf bayram arifesinde adeta bayram yapıyor. Kurban bayramı, Ramazan bayramına göre sönük geçiyor. Esnafımız, Ramazan ayı arifesinin gelmesini dört gözle bekliyor. Şimdiden Ramazan ayını bekleyen esnaflarımız var. Diğer günler esnaf için karanlık dönemdir. Esnaf günü birlik aldığı kredilerle ayakta kalmaya çalışıyor.”

“KOMŞU ÜLKELERE İHRACAAT DURDU”
Suriye ve Irak’taki karışıklık nedeniyle bölgeden ihracatın tamamen durduğunu anımsatan Kooperatif Başkanı Taş; “Daha önce sınırda araç kuyrukları kilometlerceyi buluyordu. İhracat sayesinde piyasada ciddi bir hareketlilik söz konusuydu. Batman’da 10 bini aşkın esnafın gözü Suriye ve Irak’taki ihracattaydı. İnşaat sektöründen gıdaya kadar komşu ülkelere mal gönderince yöre esnafı adeta bayram ederdi. Maalesef o günleri mumla arar olduk. Ilısu barajındaki istimlak bedellerini gayrimenkul yatırımlarına dönüştürenler, kentte tüketimi artırdı. O istimlak bedelleri keşke üretime dönük olsaydı. Batı illeri ile gayrimenkullerine giden yatırımların piyasaya yansıması olmadı. Üstelik inşaat sektöründe haksız bir rekabete yol açtı. Bu iş zengin kesime yaradı” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim