TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk Sosyal İşler Şefi Yalçın Çetinel, 1974’te Batman’da çekilen ‘Kuma’ filminde oynayan eski sanatçılarla ilgili edindiği izlenimi anlattı

HAKAN BALAMİR VE FATMA GİRİK’LE 47 YILLIK FOTOĞRAF

*Sakaryalı Yalçın Çetinel, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk Sosyal İşler Şefi idi. Çetinel, ‘Kuma’ filmi çekimi için TPAO tesislerinde bir ay süreyle kalan yönetmen Atıf Yılmaz, sinema sanatçısı Fatma Girik ve Hakan Balamir’i anlatıyor: “Eski sanatçılar güleç yüzlü insanlardı. ‘Kuma’ filminin çekimi için bir ay süreyle misafirimiz oldular. Dönemin petrol işçileriyle kaynaştılar. Bizden biri gibiydiler. Sanatçılar, Batman’dan ayrılmak istemiyordu. Onlarda kibir falan yoktu.”

*81 Yaşındaki Yalçın Çetinel, dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Süreyya Ekim’in talimatıyla film ekibine eşlik etmiş. Ünlü yönetmen Atıf Yılmaz ile filmde rol alan sanatçıların, masrafsız bir filmi Batman’da gerçekleştirdiğine işaret eden Çetinel; “Eski sanatçılar bir başkaydı. Biz de onlara misafirlikte kusur etmedik. Tanınan aileler, sanatçıları ağırlamaya çalışırlardı. Sanatçılar gördükleri ilgi karşısında şaşkındı. Fatma Girik, Batman’dan ayrılırken yanıma geldi, beni yanaklarımdan öptü” diyor.

FUTBOLCULUKTAN PETROLCÜLÜĞE
Tokat-Turhal Şekerspor, Adapazarı Şekerspor ve Amasyaspor’da futbol oynadığında hayata avantajlı başlamasına vesile olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, O’nu Yeşilçam’ın ünlüleriyle buluşturacağını hiç tahmin etmemiş.

Futbolcu, Hakem ve İdareciliği bir arada yapan Çetinel, Sakarya’da doğmuş. Dediğine göre, Tokat-Turhal Şekerspor’da forma giydikten sonra kısa bir süre de Amasya’da da sahalarda ter döküp ‘artık aktif futbol yeter’ deyip TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Muhasebe Bölümü’nde işe başlamış Çetinel. Türkiye’de ‘kara altın’ın bulunduğu Batman’a yeni bir hayata ‘merhaba’ diyen Yalçın Çetinel: “TPAO Muhasebe bölümünden sonra Sosyal İşler Şefi oldum. TPAO’nun sosyal aktivitelerinden tutun da misafir ağırlama gibi birçok görev üstlendim. Dönemin TPAO üst düzey yöneticilerinin çoğu petrolün okulu sayılan Batman’da yetişti. O güzel simalarla 1977 yılına kadar petrolün nabzının attığı kentte çalıştım” diyor.

Çetinel’in Batman yaşamı dolu dolu geçmiş.

FATMA GİRİK’İN İLTİFATI
Hayatının en güzel yılları petrol şehrinde geçen Sakaryalı Yalçın Çetinel, bir de Yeşilçam’ın ünlülerine yakın olmuş.

Yeşilçam’da Fatma Girik rüzgarının estiği yıllar.

Girik şöhretinin doruğunda. Ona ulaşmanın imkansız olduğu zamanlar.

‘Kuma’ filminin çekimi için Batman’a gelen ünlü yönetmen Atıf Yılmaz, Fatma Girik, Hakan Balamir, Ülkü Ülker ve Nuran Aksoy gibi sanatçılar, petrol şehrinin yüz akı olan TPAO’ya konuk olduklarında; tam bir ay süreyle onlara eşlik eden Sosyal İşler Şefi Sakaryalı Yalçın Çetinel olmuş.

“Filmde rol alan sanatçılardan biri gibiydim” diyerek TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ‘Kuma Filmi’ndeki sanatçılara tanıdığı imkanı anlatmaya başlıyor: “Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Süreyya Ekim’di. Muavini ise Tuncay Tumay’dı. Beni film ekibinden sorumlu tuttular. Onların bir dediğini iki etmemeye çalıştık. O zaman film ekibindeki sanatçıları TPAO’nun 163 kişilik pansiyonunda ağırladık. Gündüzleri Batman’ın çevresindeki köyler ile petrol sahalarında çekim yapan sanatçılar akşamları C pansiyonuna geldiklerinde yorgun düşüyorlardı. Yemekte etraflarını saran petrol emekçileriyle kaynaşıyorlardı. Sohbetleri bir başka olurdu. O sanatçılar mütevaziydi, güleç yüzlülerdi.”

“TPAO’DAN ÇIKMAZLARDI”

Yalçın Çetinel, “Hani delikanlı derler ya. Atıf Yılmaz ve Fatma Girik sahiden delikanlıydı, Hakan Balamir de öyle, kibir falan yoktu onlarda” diyerek eski sanatçılarla ilgili edindiği izlenimi anlatıyor.

Batman ile Hasankeyf çevresinde çekilen filmde rol almak isteyen köylüler ile petrol emekçilerine de yer verildiğini anlatmadan edemiyor Çetinel.

Filmin tüm setlerine tanık olan Yalçın Çetinel, sadece TPAO’nun değil, Raman Ailesinin önde gelen isimlerinden Suat Ramanlı ve Bismil ilçesinden de tanınan aile reislerinin, sanatçılar onuruna ‘ağırlama gecesi’ düzenlediğini de söylüyor.

Çetinel, film çekiminden sonra sanatçıların 1 Nolu Misafirhanede TPAO yöneticilerin düzenlediği kokteyl’de stres attığını söylüyor.

1974 Yılında 1 Nolu Misafirhane’de sanatçılara verilen kokteyle dönemin TPAO Bölge Müdürlüğü’ndeki yöneticilerin eşlerinden Ayşegül Can, Alev Akyazan, Gülay Güzelce, Deniz Erim, Ülkü Ülker, Sevda Tümay ve Yüksel Dumanlı, filmin başrollerini oynayan Fatma Girik ile Hakan Balamir ile çektiği siyah-beyaz kareyi de Çetinel bizimle paylaşıyor.

Çevredeki yerleşim birimlerinde oturan vatandaşların  sanatçıları görmeye gelen onlarca kişinin de Batman’a geldiğini de dün gibi hatırladığını söylüyor Yalçın Çetinel; “O dönemler siyah-beyaz televizyon vardı. Herkes de TV’de bulunmuyordu. Sanatçıları yakından görmek isteyenler, TPAO’nun kapısına kadar geliyordu. Sanatçılar izdiham olacağı endişesiyle pek de tesislerimiz dışına çıkmıyordu. Sanatçılar, Batman çarşısına zorunlu olmadıkça inmiyorlardı” diyor.

“GÜZEL YILLARIM BATMAN’DA GEÇTİ”

1977 Yılında Batman’dan Kırklareli-Lüleburgaz’a atanan TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün ilk Sosyal İşler Şefi Yalçın Çetinel’in, petrolün başkentindeki günleri de geride kalıyor.

Batman’da edindiği dostluğu ve arkadaşlık bağlarını unutmuyor.

 1960 ila 70’li Yıllarda yakın arkadaşlarından hayatta olan Suat Ramanlı ile merhum Haydar Azizoğlu’nu sürekli andığını da anlatıyor Çetinel; “Birinci cadde de peron karşısındaki Urfalı lokantasında bir araya gelirdik. Batman’ın güzel ve saygın esnafları vardı. Kıvırcıklar Market, Batman’ın ilk alış veriş merkezi gibiydi. Petrolcülerin aileleri, Site’den çarşıya indiklerinde esnaflar saygıda kusur etmezdi. O yıllarda Batman bir başka güzeldi. Ayrıldığımdan beri Batman’ı görmedim. Orası benim ikinci memleketim. Orada başarılı bir iş hayatım oldum, orada evlendim, hiç unutur muyum o güzel memleketi.”

Evet, bir film neleri hatırlattı bize.

Bu şehrin gerçek hikayesi eski filmlerde yatıyor.

‘Toprağın Kanı’ ve ‘Kuma’ filmleri Batman’ın gerçeği.

Bir şehrin dününü eski filmler en güzel şekilde özetliyor…