** ‘Müzeler haftası’ etkinlikleri kapsamında konferansta katılan Prof. Dr. Hayat Erkanal, eski Mezopotamya’da eğitim sistemini anlattı.

İLGİ GÖREN KONFERANS
36. Müzeler açılış programı Batman’da konferansla start aldı. Her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Müzeler Haftası’nın açılış programında Prof Dr. Hayat Erkanal, Mezopotamya’da Hasankeyf’in önemini ve eski eğitim sistemine dikkat çekti. Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen programda Müze Müdiresi Feriha Baş, haftanın önemine değindi. Konferansa Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Kültür-Turizm Müdürü İhsan Aslanlı, bazı yöneticiler ve öğrenciler katıldı.

“EĞİTİM BİNALARI AYRIYDI”
Konferansta konuşan Prof Dr. Hayat Erkanal: “Hasankeyf, Ortaçağ dışında Mezopotamya uygarlıkları açısından da önemli bir yere sahip. Kazı çalışmaları yeterli olmadığı için elimizde fazla veri yok. Ortaçağ’da 7 bin civarında konut olduğu biliniyor. Bu çok büyük bir kent olduğunu gösteriyor. Bugüne kadar insanoğlunun en eski yerleşkesi konumunda. Bu konunun ayrıca ele alınması gerekir. İlk kullanılan para maddeleri altın, gümüş ve diğer madenlerden yapılmış olan halkalardı. Bunlar gelişerek yine aynı madenlerden külçelere dönüştü. Para Lidyalılar'dan önce Mezopotamya'da kullanıldı. İlk yazı da o zaman ortaya çıkıyor. Mezopotamya’yı, Mezopotamya yapan okuldur. Yapılan araştırmalarda Mezopotamya’da, eğitim sistemi için ayrı binalar ayrıldığı görülüyor” diye konuştu. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim