**Önceki gün Demirlipınar köyünde tavuk yutarken köylülerin öldürdüğü Engerek yılanın en zehirli yılan olduğuna dikkat çeken Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Ercan Turan; “Engerek yılanının ısırması çok tehlikelidir. Bazı cinslerin zehri öldürecek kadar tehlikelidir” dedi.
GECE AVLAYAN YILAN
Batman merkeze bağlı Demirlipınar (Mozgelan) köyünde önceki gün köylülerin tavuk tuttuğu sırada kürekle öldürdüğü Engerek yılanı en zehirli yılanlardan. Bölgede görülen Engerek yılanına karşı kırsalda yaşayan vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Batman Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Ercan Turan; “Engerek yılanı daha çok geceleri ortada dolanır, ava çıkar. Engerek yılanı, engerekgiller ailesinden Vipera türünü oluşturan zehirli yılan çeşidine verilen genel bir addır.  Engerekler en zehirli yılandır. Engereklerin de üst çenelerinde iki zehir dişi bulunur. Uzun, kıvrık ve içi boş olan ikişer tane zehir dişleriyle bunların gerisinde daha küçük yakalama dişleri vardır” dedi.

“ZEHİRİ ÖLDÜRECEK KADAR TEHLİKELİDİR”
Batman Çağdaş’ın ilk kez görüntülediği Engerek yılanının tehlikeli olduğuna işaret eden Turan, şöyle konuştu; “Yılan avına saldırdığı zaman zehir dişlerini dikleştirir ve ısırarak açtığı yaradan zehri avın vücuduna akıtır. Engerek yılanının ısırması pek tehlikelidir. Bazı cinslerin zehri öldürecek kadar tehlikelidir. Sırtındaki zikzaklı kara şeritli bir bakışta tanınabilen bu tür, topraktaki fare ve köstebek deliklerine yerleşirler. Fare deliklerine, köstebek deliklerine yerleşen engerekler kışı burada geçirirler. Genellikle geceleri avlanırlar. Genellikle çayırlarda, çakıllı alanlarda, ormanlarda, bataklıklarda, çalılıklarda ve bol güneş alan topraklarda yaşarlar. 80-150 cm uzunluğunda kalın gövdeli yılanlardır.”
“BÖLGEMİZDE YAŞAR”
Engerek yılanının daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşadığına dikkat çeken Turan; “Bu yılanlara mümkün olduğu kadar dokunulmamalıdır. Ancak bahçe ve kümes yerlerine dadandığında gerekli önlemler alınmalıdır. Bu yılanlar bir tehlike karşısında kaçmazlar, gövdelerini şişirerek ıslığa benzer bir ses tonu çıkarırlar. En zehirli yılanın yaşadığı bölgemizde çiftçinin özellikle yaz mevsiminde çok dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu. (Haber Merkezi)

 

Editör: TE Bilişim