**Batman Baro Başkanı Abdulhamit Çakan, son bir yılda 15 istismar davasına müdahil olduklarını söyledi. Taciz ve şiddet olaylarında toplumdan daha fazla duyarlılık beklediklerini belirten Başkan Çakan: “En ufak bir istismar olayında aileler ve bireyler bize başvursunlar” dedi.

** Batman Adliyesi’nde adli katip sayısının yetersizliğine de dikkat çeken Baro Başkanı Çakan, yeni kadroların açılması için girişimlerde bulunduklarını ifade etti. Çakan, Baro olarak liselerde ‘insan hakları eğitimi’ ve kadınlara yönelik bilgilendirme projelerini de hayata geçireceklerini söyledi.

“SESSİZ KALMASINLAR”
Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan, çalışmaları hakkında Batman Çağdaş’tan Bahar Çakar’a açıklamalarda bulundu. Taciz ve şiddet olayları başta olmak üzere birçok davaya müdahil olduklarını belirten Çakan, şikayetler konusunda da daha fazla duyarlılık beklediklerini söyledi. Son bir yılda 15 davaya müdahil olduklarını kaydeden Başkan Çakan: “Baro’da 3 farklı komisyonla çalışıyoruz. Kadın, çocuk ve insan hakları komisyonu, faal olarak çalışıyor. Daha çok istismar davalarıyla ilgilenen kadın ve çocuk hakları komisyonudur. Batman Barosu olarak en ufak istismar davalarına müdahil oluyoruz. Bir yılda yaklaşık 15 istismar davasına müdahil olduk. İstismar ve şiddet gibi durumlara maruz kalan kadın-çocuklara bir veya birden fazla avukatımız, savunmalarını gerçekleştiriyor. İnsanlarımız hem taciz hem de istismara maruz kaldıkları zaman sessiz kalmasınlar. En ufak bir istismar olayında aileler bize başvurmalı. Hem Savcılık hem de Baromuz bu konuda duyarlı. Son dönemlerde istismar ve şiddete karşı pek çok yasa çıktı. Bu yasaların da getirmiş olduğu bir rahatlama var ama istediğimiz düzeyde değil. Kanunlarda yaptırımlar yeterli. Ancak uygulama konusunda sıkıntılar devam ediyor” dedi.

“BATMAN’IN SUÇ ORANI DÜŞÜK”
Türkiye’deki birçok il’e göre Batman’ın suç oranının düşük olduğunu da söyleyen Çakan, şöyle devam etti: “Batman, bölgede suç oranının ciddi anlamda düşük olduğu illerden biri.  Bunun sebebi de sosyolojik sebeplerden kaynaklanıyor. Nüfus olarak büyüyor olabiliriz ama birincil ilişkilerin hakim olduğu bir şehir. İnsanlar birbirini tanıyor. Bu çok güzel bir şey. Güneydoğu ve hatta Türkiye’nin birçok illerine göre huzurlu bir şehirdeyiz. Batman’da insanlar gece yarısına kadar rahatça dolaşabiliyor. Ankara’nın merkezi Kızılay’da bile gece 23.00’ten sonra hayat duruyor. Batman’da suç oranı düşük olmazsa insanlar sokakta rahatça dolaşamaz. Son zamanlarda ne yazık ki ‘çocuk suç’ oranlarında artış var. Özellikle hırsızlık ve uyuşturucu madde kullanımında da artış var. Ne yazık ki 12-13 yaşında suça bulaşmış çocuklar da var. Fakat onlar için de mümeyyiz raporu alınıyor. Rapor alınmadan işlem yapılmıyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Batman’da da internet, kredi kartı ve telefon dolandırıcılığında artışın olduğu da bir gerçek.”

“MUHTARLAR ARACILIĞIYLA
 KADINLARA ULAŞACAĞIZ”
Baro Başkanı avukat Çakan, bir dizi yeni projeye de hazırladıklarını söyledi. Projeleri hakkında da bilgiler veren Çakan: “SODES kapsamında yeni bir projemiz var. İnşallah yakında hayata geçireceğiz. Projeyi Valilik ve Kalkınma Bakanlığı da onaylandı. Bütün liselerde düzenli olarak İnsan Hakları Eğitimi verilecek. Bunun için bir komisyon kurduk. Bir diğer projemiz de muhtarlarla aracılığıyla, kendi konferans salonumuzda kadınlara yönelik, ailenin korunması hakkındaki kanun, adli yardımın yaygınlaştırılması ve kadınların haklarını bilmesi konusunda düzenli seminerler vereceğiz. Bizim adli yardım büromuz var. Bu büroda sadece kadınlar değil tüm durumu iyi olmayan fakat dava açmak isteyen vatandaşlarımızı kapsıyor. Fakirlik kağıdı gibi istenilen gerekli evraklar getirilerek, avukat talep edebilirler” diye konuştu. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim