*Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Şelmo petrol sahasını işleten ve günde ortalama 1200 varil petrol üretimi elde eden ABD’nin Transatlantic  firması, 2 yıl sonra bitecek sözleşme süresini uzatmak istiyor. Çevre sorunlarıyla gündeme gelen Şelmo sahasında doğa, eski yeşil manzaradan uzaklaştı.

SÖZLEŞME SÜRESİ 2023

34 Gravite ile bölgenin kaliteli petrol üretimini Kozluk-Şelmo petrol sahasından elde eden ABD’nin Transatlanic Petroleum Hampetrol ve Doğalgaz Arama A.Ş.’nin işletme ruhsat süresi 2023’te bitecek. ABD’li firmanın sözleşmeyi imzalamak için şimdiden girişimlere başladığı öğrenildi. Faal olan 80’e yakın petrol kuyusundan günde ortalama 1200 varil petrol üretimi yapan kısa adı TEMİ olan ABD şirketi, 25 yılı aşkın bir süredir Şelmo sahasını mesken edindi. Sahadan elde ettiği kaliteli petrolü TPAO’ya satan Transatlantic firması, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde petrol arama çalışmalarını kaydırdığı Batman-Kozluk Şelmo’da petrol kuyu sayısını 100’ün üzerine çıkarmıştı. ABD’li firma, petrol arama ve sismik çalışmalarında ‘Şelmo’yu pilot saha’ seçmişti.

DOĞA’NIN DENGESİ DEĞİŞTİ

Şelmo petrol sahasındaki kuyulardan sızan petrol atıklarının verimli toprakları çoraklaştırdığı ve dere ile Sason çayına akan atıklarla doğanın dengesinin bozulduğunu belirten Şelmo bölgesindeki bazı yerleşim birimlerinde oturan bazı köylüler: “Eskiden Şelmo bölgesi tamamen ormanlık alandı. Yabancı petrol şirketleri her kuyu açtıklarında o güzelim yeşil örtü yavaş yavaş kayboldu. Uyarılarımızdan sonra firma çevreye yönelik bazı önlemler aldı ama doğamızın havası değişti. Arazilerimizin bir bölümü çoraklaştı. Bir dönemler Küçük ve büyükbaş hayvanlarımız bile zehirli petrol atıklarından telef olmuştu. Şimdilerde çevre sorunuyla karşı karşıyayız. Petrol şirketlerini çevreye duyarlı olmalarını davet ediyoruz” diye konuştular. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim