**Batman’daki araştırmayı gerçekleştiren Reel Araştırma Genel Müdürü Recep Doğmuş: “Salgın sürecinde evde vakit geçirmek için dijital yöntemlere başvurulduğunu gördük. Sosyal medyada vakit geçirme %51,8 ile ilk sırada. İkinci sırada %49,4 ile film dizi izlemek geliyor. Katılımcıların %81,8’i salgın sürecinde telefondan ya da bilgisayardan görüntülü sohbete katılmış” diyor.

ARAŞTIRMAYA 4.488 KİŞİ KATILDI
İMECE Araştırma Grubu’nun ülke genelinde yaptığı koronavirüs araştırmasının sonuçları kamuoyuna açıklandı. 80 İl’de 4.488 kişinin katıldığı araştırmada katılımcılara 28 soru soruldu. Batman’daki araştırmayı gerçekleştiren Reel Araştırma Genel Müdürü Recep Doğmuş: “Anket uygulamaları 10-26 Haziran tarihlerinde yapıldı. Uygulama sürecinde; online, telefonla anket ve yüz yüze anket yöntemlerini kullandık. 80 şehirden, 15 yaş ve üzeri toplam 4.488 kişi ile görüştük. Araştırma örneklemi; ülkemizin sosyo-ekonomik ve demografik yapısı model alınarak belirlendi. Katılımcılara farklı konu başlıklarında 28 soru sorduk. Öncelikle salgın sürecindeki yaşamları ile ilgili sorular yönelttik. Salgın sürecinde evde vakit geçirmek için dijital yöntemlere başvurulduğunu gördük. Sosyal medyada vakit geçirme %51,8 ile ilk sırada. İkinci sırada %49,4 ile film dizi izlemek geliyor. Katılımcıların %81,8’i salgın sürecinde telefondan ya da bilgisayardan görüntülü sohbete katılmış” dedi.

KOLONYA İLK SIRADA
Araştırmada vatandaşların hijyen amaçlı satın aldığı gereçler de dikkat çekti. İlk sırayı yüzde 85.2 ile kolonya alırken, ikinci sırada dezenfektan, üçüncü sırada eldiven, dördüncü sırada da siperlik yer aldı. Reel Araştırma Genel Müdürü Recep Doğmuş, ‘koruma yöntemleri ve maske ile ilgili düşünceleri’ ile ilgili soruya da şu yanıtı verdiklerini belirtti: “Maske ile sorularımız neticesinde, vatandaşların maskeye ücretsiz ve kolay erişim sürecinde sıkıntılar yaşadığını görüyoruz. Katılımcıların %56,2’si aynı maskeyi birçok kez kullanmak zorunda kaldığını belirtiyor. Katılımcıların %17,9’u kendi maskelerini yaptıklarını belirtirken, %5,7’si aynı maskeyi birlikte kullandıklarını belirtiyor. Satın alınan koruyucuların başında %85,2 ile kolonya geliyor. Dezenfektanlar %67,9 ile ikinci sırada.”

“İKİ KİŞİDEN BİRİ ÖDEMELERDE
SORUN YAŞADI”
Doğmuş, salgının ekonomik etkileri ve sosyal yardımlar ile ilgili verilerini ise şöyle açıkladı: “Ekonomik etkiler oldukça güçlü ve yaygın. Her iki kişiden biri (%47,6) salgın sürecinde ‘kira, fatura, taksit, kredi kartı vb. ödemelerde sorun yaşadım’ diyor. Katılımcıların %14,9’u sosyal yardım aldığını belirtiyor. Bu ekonomik etkilerle mücadele ve geçimi sağlamak için başvurulan yolların başında %58,1 ile birikimleri harcama geliyor. Kredi-Kredi kartı %26,9 ile ikinci sırada yer alırken, tanıdıktan borç alma %26,7 ile üçüncü sırada.” Katılımcıların ruh halleriyle ilgili veriler ise şöyle: “Katılımcılara ‘içinde bulunduğumuz günlerde en yoğun hissettiğiniz duygu hangisi’ diye sorduk. Endişeli-Tedirgin cevabını verenler %37,9 ile ilk sıradalar. Bıkkın-Yılgın cevabını verenler %21,6 ile ikinci sırada yer alırken, Sabırlı-Sakin cevabını verenler %21,1 ile üçüncü sırada yer alıyorlar. Endişe duyulan konuların başında %61,0 ile sağlık geliyor. Ekonomik durgunluk endişesi %58,7 ile ikinci sırada. Üçüncü sırada ise %53,9 ile eski sosyal yaşama dönememe endişesi geliyor.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim