ATIKLARLA AYAKTALAR

Yaklaşık 20 bin Suriyeli mültecinin bulunduğu Batman’da Suriyeli çocuklar gece ya da gündüz sokaklarda dolaşarak çöplerden plastik ve kağıt toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kentin işlek caddesi Turgut Özal Bulvarı başta olmak üzere trafiğin yoğun olduğu güzergahlarda içinde konteynrları karıştırdıkları için hayatlarını da tehlikeye atan çocuklar dinlenmek için kaldırım üzerinde yatıyor. Yaşları 7 ila 12 arasında değişen çocuklar günlük ortalama 15-20 TL kazanıyor. Çöpten topladıkları malzemeleri hurdacılara satarak evlerine ekmek götürmeye çalıştıklarını belirten Suriyeli Nurhan Hüseyin ve Diyar Rame, “Sabah erken saatlerde çıkıp hava kararana kadar her yeri geziyoruz. Çöpten çıkan atıklar bizim ekmek paramız oluyor” dediler.

GÜNDE 400 KİLO ATIK

Toptancılar Gıda Sitesinde hurdacılık yapan Ömer Atman, Suriyeli ailelerin büyük bölümünün geçimlerini atıklardan sağladığını belirtti. Suriyeli çocuklardan günde ortalama 300 ila 400 kilo arasında pet şişe plastik ve demir aldığını belirten Atman, “Suriyeli yaklaşık 100 aile geçimini atıklardan sağlıyor. Günlük 20 ila 30 TL ellerine geçen yevmiyeyle aileler evlerine ekmek götürebiliyor. El arabası olmayan bazı Suriyeli çocuklara araç konusunda da destek oluyorum” diye konuştu.


ŞAM’DAN, BATMAN’A

28 Yaşındaki Nurhan Hüseyin, 4 kardeşi ile birlikte Şam’dan, Batman’a yerleştiklerini söyledi. İnşaat sektöründe boyacılık yapan kardeşlerinin iş bulamamasından yakınan Nurhan Hüseyin, şöyle konuştu : “Bir süre önce Batman’ın Şirinevler mahallesine yerleştik. 2 odalı eve aylık 300 TL kira ödüyoruz. Kira ve diğer giderlerimiz için mecburiyetten çöp atıkları topluyoruz.” Cumhuriyet mahallesinde oturan 14 yaşındaki Diyar Rame ise, “5 kişilik ailemin yarısı çöplerden atık topluyor. Ekmeğimiz için çöp konteynrlarını her gün eşelemek zorundayız” dedi.

Editör: TE Bilişim