Ülkemizde milyonlarca memur ve işçiyi, yani emekçiyi temsil eden, (hiçbir zaman yeterli bulmadığımı açıkça ifade etsem de) hak ve hukuklarını savunan sendika ve konfederasyonlar var.

Konfederasyonlar, sendikaların çatı yapılanmaları, örgütleridir.

Kendilerine 'Emek Cephesi' deniliyor.

Ülkemizdeki emekçilerin aidat ödedikleri ve kendilerini temsil için üye oldukları, Türk-İş, Hak-İş gibi işçi konfederasyonları, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, KESK vb gibi memur konfederasyonları vakti geldiğinde hükümetle Toplu Sözleşme görüşmelerine katılırlar.

Emekçileri örgütleyen sendika ve konfederasyonlar var ama birliktelikleri yok...

Her bir konfederasyonun dünyaya bakış açısı farklıdır.

**

**

TÜRK-İŞ'İN MAYIS 2019 ARAŞTIRMASI...

Değerli Okurlar, bazı konfederasyonlar belli konularda araştırmalar yapar, sonuçlarını kamuoyu ile paylaşırlar.

Emekçilerin alım gücü, ailelerin yaşam koşulları ile ilgili çarpıcı raporlar veya araştırmalar zaman zaman basında yer bulmaktadır.

Önceki gün Türk-İş tarafından 2019 yılı Mayıs ayı Araştırması yayımlandı.

Çok önemli gördüğüm o Araştırma hakkındaki habere köşemde yer vermek istiyorum:

**

**

"TÜRK-İŞ Araştırmasının Mayıs 2019 ayı sonucuna göre:

- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.123,93 lira,

- Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.918,33 lira ve

- Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.625,42 lira olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ verilerine göre; Mayıs ayı için hesaplanan 2,124 lira açlık sınırı ve 2,625 lira olan bir kişinin yaşama maliyeti hesaplamasına rağmen bekâr bir işçi için geçerli net asgari ücret tutarı 2019 yılının tamamı için aylık 2,020 liradır. Buna karşılık en düşük kamu çalışanı net maaşı yılın ilk altı ayı itibariyle (sosyal yardım hariç) aylık 2,995 lira olarak belirlendi. Aynı dönem itibariyle en düşük emekli aylıkları ise işçinin 1.888 lira, esnafın 1.691 lira ve memur için 2.379 lira oldu."

**

**

Görüldüğü gibi durum vahim. Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Sözleşmesinin altına imza atmış bir ülkeyiz. Açlık sınırı 2 bin TL'yi aşmış, yoksulluk sınırı ise 7 bin TL civarında seyretmektedir.

Toplum arasında dolaştığımızda yoksulluk ve yoksunlukla mücadele eden, yani yaşama mücadelesi veren kitleleri gözlemliyorum. Olası bir sosyal patlamanın yaşanmaması için Türk-İş'in bu araştırmasının öz enle korunması gerektiğine inanıyorim.