Helikopterle Hasankeyf’e inen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemir, hamamı taşıyan özel aracın sürücü koltuğuna geçip, aracı bir süre hareket ettirdi. Açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemir: “Bu taşımalarda dünyaya örnek bir koruma yapıyoruz. Maliyeti 12 Milyar olan bu projenin önceliği, bölge insanına hizmettir” dedi.

BAKAN ARACI KULLANDI
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te 540 yıllık tarihi Artuklu Hamamı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’in katılımıyla yeni yerleşim yerine ulaştı. Taşınma törenine için Batman’dan helikopterle Hasankeyf ilçesine gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir, yapılan çalışmalar hakkında Vali Ahmet Deniz, DSİ yetkilileri ve firma yetkililerden bilgi aldı. Bakan Pakdemir, geçen yıl taşınan Zeynel Bey Türbesi alanında da incelemelerde bulundu. Daha sonra açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemir: “Ilısu Barajı bölgeye çok büyük bir hizmettir. 2023 hedeflerimizden biridir Ilısu Barajı. Vatandaşlarımızla birlikte zorluklar yaşadık. Bu kadar büyük bir projenin zorlukları da olur. Ilısu Barajı, büyüklük itibariyle Türkiye'nin en büyüğü, elektrik üretim alanında ise 4'üncüsüdür” dedi.

“DÜNYAYA ÖRNEK BİR KORUMA”
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje kapsamında tarihi güzelliklerimizi, miraslarımızı taşıyoruz. Tarihini bilmeyen, geleceğini tayin edemez. Önce Zeynel Bey Türbesini taşıdık, bugün de Artuklu Hamamı'nı taşıyoruz. Bu taşımalarda dünyaya örnek bir koruma yapıyoruz. Maliyeti 12 milyar olan bu projenin önceliği bölge insanına hizmettir. Yıllık 2 Milyar lira elektrikten katkı olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Temmuz ayında barajın bir kapağını kapattık, su tutmaya başladık. İkinci kapağı da taşıma ve yerleşme çalışmaları tamamlandıktan sonra kapatıp, su tutmaya başlayacağız. Bilim insanları burada önemli bir çalışma yaptı. Birinci öncelik tarihin korunması oldu. Bu projenin uzamasının nedeni tarihi ve kültürel hassasiyetlerimizden kaynaklanıyor. Burası, yukarı şehir ve aşağı şehir olarak planlandı. Yukarı şehir açıkhava müzesi olarak planlanıyor, aşağı şehir ise ya taşınma ya da yerinden korunma şeklinde planlıyoruz. Bugün, taşıdığımız Artuklu Hamamı 1500 ton ağırlığında. Hani belgesellerde, mega projeler çıkıyor ya. Batıya bakmaya gerek yok. Mega projeler buradadır.”

MALİYETİ 37 MİLYON TL
Bakan Pakdemir, konuşmasının ardından Artuklu Hamamı’nı taşıyan aracın sürücü koltuğuna geçerek, aracı bir süre hareket ettirdi. Sabah 04.15’te başlayan taşıma çalışmaları, verilen aralarla birlikte 13.30 sıralarında tamamlandı. 37 milyon liraya mal olan 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı'nı 256 tekerlekli araç, 2 kilometre 950 metre uzaklıktaki yeni yeni yerleşim yerine sorunsuz olarak taşıdı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim