Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Beşkonak köyü Şeman mezrasına dönüş yapmaya başlayan vatandaşlar, ulaşımı sağlayan yolun tamamlanmasını istiyor. Mezra sakinlerinden Mehmet Şirin Ömeroğlu; “Köyümüz 30 yıl önce terör nedeniyle boşatılmıştı. Dönüş yaptık, evlerimizi de inşa etmeye başladık ama yol sorunu nedeniyle büyük evlerimizi tamamlayamıyoruz” diyor.

BİNA YAPIMI YARIDA KALDI
Batman’ın Kozluk İlçesi Beşkonak köyüne bağlı Şeman mezrasını 30 yıl önce güvenlik nedeniyle boşaltan bazı aileler, ‘yol’ sorunu nedeniyle dönüş sürecini tamamlayamıyor. Mezrada yeni evler yapmaya başlamalarına rağmen sorunlarla karşılaştıklarını belirten sakinlerden Mehmet Şirin Ömeroğlu; “Köy ve mezraya gelen yol, bir başkası tarafından alınıp tapulaştırdığı için köye dönüşümüz yarıda kaldı. 1992’den beri terör nedeniyle köy boşaltılmış. Köye dönüş için yaklaşık 1.5 yıl önce başvuru yapmıştık. Köye dönmek için herhangi bir sorun olmadığını söylediler. Biz de su, elektrik ve yol talep ettik.  Elektrik ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. İnşaatlarımız devam ediyor ama su olmadığı için şu an durdurduk” dedi.

“DESTEK BEKLİYORUZ”
Elektrik, su ve yol sorunlarının çözülmesini isteyen Ömeroğlu, şöyle devam etti; “Devlet yetkililerinden destek istiyoruz. Su, elektrik ve yol sorunumuz çözülsün ki inşaatlarımıza devam edelim. Mezraya tamamen dönüş için özellikle hayvancılık üstünde duracağız. Tarımsal olarak ne gerekirse onu yapacağız. Sorunların çözülmesi durumda 25 aile olarak dönüş sürecini tamamlayacağız. Şu anda 6-7 aile dönüş yaptı.”

“YOL, DAHA ÖNCE MERAYDI”
Şeman mezrasına yeniden dönüş yapan Kasım Turan ise; “Mezraya dönüş için tüm izinleri aldık ve evlerimizi yapmaya başladık. Ancak mezraya gelen yol daha önce köyümüzün merasıydı. Yolu, birilerinin kendi adına tapu yaptığını öğrendik. Bu nedenle kişiye tapulu alan olduğu için devlet yolu durdurdu. Biz köyümüze yeniden 30 yıl önceki canlılığı katmak istiyoruz. Hayvancılık ve tarıma yöneleceğiz” dedi. Mezra sakinlerinden Reşat Ömeroğlu da ev inşaatının tamamlanması için yetkililerden destek beklediklerini kaydetti. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim