*Son yağışlarla birlikte Batman ovası suya doydu, dereler taştı. Akarsularda su seviyesi yükseldi. Dönümlerce ekili alan su altında kaldı. Yöre çiftçileri: “Her yıl yağış bekliyoruz ama bu yıl gibi yağış görmedik. Ekili alanlarımız su doldu” dediler.

YOL KENARLARI SU DOLU
Batman ovası son yılların en yağışlı mevsimini geçirirken, ekili alanların bir bölümü aşırı yağışlar nedeniyle su altında kaldı. Yol kenarlarındaki su arkları tarlalardan akan sularla doldu. Buğday, mercimek, arpa ve nohut ekili alanlardan yolların kenarlarında biriken su, dere ve akarsularla birleşiyor. Karayollarının yol kenarlarına yaptığı tahliye borular sayesinde yollar hasar görmüyor. Hububat ekicileri, tahliye su boruları sayesinde yolların aşırı yağışlardan zarar görmediğini söylediler.

DÖNÜMLERCE ARAZİ SU ALTINDA
Batman çayı kıyısındaki ekili alanlar da su seviyesinin yükselmesiyle hasar gördü. Çiftçiler bu yıl beklenilenin üzerinde yağış gerçekleşince, buğday ekili alanların büyük bölümünün su altında kaldığını belirttiler. Batman çayındaki kanalların tamamlanması yüzünden her yıl su taşkınlıklarından tarlaların  zarar gördüğünü söyleyen bazı üreticiler şunları kaydettiler: “Geçen mevsime göre bu yıl çok daha fazla yağış gerçekleşti. Bu yüzden ekili alanlarımıza önlem alamadık ve çoğu su altında kaldı. Tarlalarımız sigortalı olmadığı için zararı nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz. Artık Batman çayı ıslahının bir an önce yapılmasını istiyoruz, çünkü her yıl su baskınları yüzünden zarar görüyoruz.”

KERPİÇ EVLER YIKILDI
Batman’ın kırsalındaki bazı kerpiç evler aşırı yağış sonucu yıkıldı. Sason ilçesine bağlı köy ve mezralarda kerpiç evlerin bir bölümü aşırı yağışlardan hasar gördü. Toprak damlı evlerin bu yıl aşırı yağışlara dayanamadığını ifade eden bazı köylüler: “Daha önce damların üstünü naylonla korurduk ancak bu yıl bu önlemde yetersiz kaldı. Çevredeki dağ ve tepelerden gelen yağmur suları, toprak evlerin zeminine hasar verince yıkıldı. Evlerin onarılması için yardım bekliyoruz. Son yağışlar adeta bir doğal afetti. Yıkılan evlerimizi nasıl onarırız diye kara kara düşünüyoruz” dediler.

KAR SULARI ERİYİNCE…
2973 Metre yükseklikteki Sason’un Mereto dağında kar suları eriyince ilçenin akarsu yatağında da su seviyesi yükseldi. Karların erimeye başladığı Mereto dağındaki suların Sason ve Batman çayına aktığını belirten Sason Belediye Başkanı Muzaffer Arslan: “Her yıl Nisan’ın ilk haftasında erimeye başlayan kar suları, ovaya bereket getirir. Sason çayından akan su, Batman çayı havzasında birikiyor. Bu yıl Mereto’ya iyi kar yağdı. Kar’ın erimesiyle Sason çayı yatağındaki yerleşim birimlerini uyarıyoruz. Kar Mayıs’ın ilk haftasına kadar erir. Bu nedenle çay yatağında oturan vatandaşlarımızın yükselen suya karşı tedbirli olmaları gerekiyor” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim