** Batman’da Diya-Der ve Meya-Der’e açılan kapatma davasının ilk duruşması 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmada konuşan Diya-Der Başkanı İzzettin Ege ve Meya-Der Başkanı Ekrem Değirmenci, iddianamedeki suçlamaları kabul etmeyerek: “Dava hukuki değil, siyasidir” dedi.

30 MAYIS’A ERTELENDİ

Emekli din alimlerinin kurduğu Diya-Der ile Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (Meya-Der) derneklerine ‘KCK’dan talimat aldıkları’ gerekçesiyle açılan ‘kapatma’ davasının ilk duruşması yapıldı. Batman 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmayı Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP Belediye Eşbaşkan adayları Sabri Özdemir, Gülistan Akel ve Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa izledi. Dernek yöneticilerinin duruşmada Kürçe savunma yapmak istemesi üzerine tercüman vasıtasıyla savunmalar alındı.

DAVA, HUKUKİ DEĞİL”

İddianamedeki suçlamaları kabul etmeyen Diya-Der Başkanı İzzettin Ege, şöyle konuştu: “Tüzüğümüz belli, yöneticiler ise fahri imamlık yapan kişilerden oluşuyor. Halkımız kendi anadilinde vaaz ve hutbe talebinde bulunduğu için Cuma namazları kılındı. Üstelik 173 Cuma namazı kılınmasına rağmen tek bir olay yaşanmamıştır. Hergün polis kameraları bizi gözetliyordu. Bu davanın siyasi olduğunu düşünüyorum.” Meya-Der Başkanı Ekrem Değirmenici de suçlamaları reddederek: “Dernek olarak kendi tüzüğümüze göre çalışma yapıyoruz. Dava hukuki değildir” dedi. Savunmaların ardından mahkeme heyeti, davayı 30 Mayıs 2014 tarihine erteledi.

ATA: “KEYFİ UGULAMA VAR”

Duruşma sonrası Batman Adliyesi önünde açıklamaya yapan BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ise şunları söyledi: “Duruşmayı izledik ve bir kez daha gördük ki anayasal bir hak olan örgütlenme hakkı keyfi uygulamalarla engellenmek isteniyor. İki derneğin yaptığı faaliyetler tüzüklerine uygun olarak düzenlenmiştir. Ama bugün görüyoruz ki, bu faaliyetler keyfi bir şekilde engellenmek isteniyor. Bu dernek yöneticiler daha önce haksız yere yargılandılar ve ceza evine konuldu. Bugün de yargı önüne çıkarılanlar biliyoruz ki suçsuzlar, biliyoruz ki bu davalar özü itibarıyla hukuki davalar değil, siyasidir. Bu davalar, gözdağı verilmek için açılmıştır.”

Editör: TE Bilişim