*Ahırlarda eski el sanatları topladığını gören bazı vatandaşların ilginç tepkisiyle karşılaştığını belirten Goyan: “Bazı çevreler bana, emekli olduktan sonra Batman’da iş bulamadın mı? Şimdi çöp mü topluyorsun diye yakıştırmalarda bulundu. Oysa amacım, ilçeme bir müze kazandırmak” dedi.

“BİR KÜLTÜR KAYBOLMASIN İSTEDİM”
Bir süre önce TEİAŞ Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan belgeselci ve yazar Seyda Goyan, kaybolmaya yüz tutan eski el sanatlarına yönelik çeşitli aksesuarları toplamak için köy köy gezdi. 5 Ayda Şırnak’ın Uludere ilçesinin köylerinde 300’e yakın çeşitli el sanatlarından oluşan aksesuarları topladığını belirten Goyan: “Her biri en azından 100 yıllık olan Harman aleti, Tahtadan yemek kapları, yine tahtadan Hamur Legeni, Tahıl ambarı gibi çok değerli aksesuarları gerek ahırlardan gerekse çöplüklerden topladım. Bir kültür kaybolmasın diye de köy köy gezip mükemmel yapıtları bir araya getirmeyi başardım. Bir de yine yünden halılar ile kilimleri de aldım” diye konuştu.

“KÖYLÜLERİN İLGİNÇ TEPKİSİYLE KARŞILAŞTIM”
55 Yaşındaki Goyan, şöyle devam etti: “Köylerde bu değerli el sanatlarını topladığımda bazı vatandaşların ilginç tepkileriyle de karşılaştım. Çevremden bazıları bana ‘Batman’da emekli olduktan sonra iş bulamadın mı? Şimdi bu çöplük malzemelere mi düştün’ şeklinde ilginç sorularıyla karşılaştım. Doğrusu o sözler beni daha da kamçıladı. Batman’da yaşıyorum ama doğduğum Uludere ilçesinin kültürel dokusunun yaşaması için de 100 yıl öncesine ait el sanatların dair aksesuarların büyük bölümünü topladığıma inanıyorum. Uludere’de bu zengin müzenin açılması için de Kaymakam Ahmet Solmaz ve Belediye Başkanı Sait Ürek’ten destek istedim. Bu coğrafyanın tarihini yansıtan kültür dokusuna uygun bir yapıda Müze’nin açılmasını istiyorum. El sanatlarına yönelik en zengin müze Uludere’de olacağına inanıyorum.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim