Uluslararası Çalışma Örgütü, ‘Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ nedeniyle dünya genelinde yıl sonuna kadar çocuk işçi sayısının 9 Milyon artabileceğine dikkat çekerken, Batman’da da birçok çalışmaya rağmen çocuklar çalışmaya devam ediyor.

ÇALIŞAN ÇOCUKLAR…
‘Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’ nedeniyle Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) çocuk işçi sayısına dair verileri acı gerçeği bir kez daha ortaya koyarken, petrolün başkenti Batman’da da önlemlere rağmen gayri resmi çalışan çocuk sayısı dikkat çekiyor. Yine TUİK’in 2019 verilerine göre ülke genelinde çalışan çocukların sadece 65,7’si eğitimine devam edebiliyor. Batman’da da başta kağıt toplayıcıları başta olmak üzere birçok alanda çocuk işçilerin sayısının artışı gözlerden kaçmıyor.

RİSK ALTINDAKİ 209 ÇOCUĞA ULAŞILDI
Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle Batman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bir dizi farkındalık çalışması gerçekleştirirken, son 2.5 yılda da risk altındaki onlarca çocuğa ulaşıldı. İl Müdürlüğü mobil ekipleri, 2020’de 93, 2021’de 80, 2022’nin de ilk 5 ayında 36 çocuğa ulaştı. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, çocuk koruma kanunu kapsamında da son 2.5 yılda 554 çocuğa danışmanlık hizmeti verdi.  Öte yandan yapılan araştırmalarda çalışan çocukların çalışma nedenleri arasında ilk sırada ‘Hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak’ yer alırken ikinci sırada ‘İş öğrenmek, meslek sahibi olmak’ geliyor. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim