** Doğu-Güneydoğu illerinin Baro Başkanları, ‘çatışmalı süreç’ ve ‘Cizre’ gündemiyle Batman’da toplandı. Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi: “Yakın zamanda ölen 23 kişinin, sivil olduğunu herkes kabul edecektir” dedi.

 

** Batman Baro Başkanı Ahmet Sevim ise: “Cizre’de yaşanan 9 günlük yasağın yaşam hakkının tamamını etkileyen bir yasak olduğunu gözlemledik” diye konuştu.

 

“ÇATIŞMALI SÜREÇ SON BULMALI”

Batman, Diyarbakır, Ağrı, Muş, Şırnak, Mardin, Bitlis, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Tunceli, Hakkari, Bingöl ve Van Baroları’nın Başkanları, Cizre’deki izlenimlerinin ardından Batman’da toplandı. Turan İzgi Otel’deki basın açıklamasında konuşan Batman Barosu Başkanı Avukat Ahmet Sevim: “Bölge Baro başkanları, Cizre’de yaşananları yerinde inceledi. 9 günlük yasağın, neredeyse yaşam hakkının tamamını etkileyen bir yasak olduğunu gözlemledik. Yaşanan tahribat o kadar büyüktü ki, gözlemleri ve çalışmaları bir güne sağdırmak mümkün değildi. Dolayısıyla hem bölge Baroları hem de orda hazır bulunan sivil toplum örgütleri ilçede uzun bir çalışma yürüttü. İlk gündem bugüne çözüm sürecinin sürmesi gerektiğini açıkladı. Çatışmalı süreçten önceki pozisyona dönülmesi gerektiğini ve bu savaşın sürdürülemez olduğunu yineliyoruz” dedi.

 

“ÖLENLERİN HEPSİ SİVİL”

Daha sonra söz alan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ise Cizre’de 23 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Elçi, şöyle devam etti: “Cizre’de mahalleleri gezerken, hepimiz donduk. Gördüğümüz vahşet, gördüğümüz insanlık dışı uygulamalar, gerçekten değil günümüz dünyasından, Ortaçağ’da bile buna benzer görüntülerin çok az olduğuna inanıyorum. Öldürülen insanlar tamamen sivil. Cizre’de oturduğum için hemen hemen hepsini tanıyorum. Yedi çocuklu bir ev hanımına nasıl sivil değil diyeceksin. 65 yaşındaki amca nasıl sivil değil diyeceksin. 10-12 yaşındaki çocuklara nasıl sivil değil diyeceksin. Bunları anlamak mümkün değil. Yakın zamanda ölen 23 kişinin sivil olduğu herkes tarafından kabul edilecektir. İçişleri Bakanı, ‘sadece bir sivil’ öldüğünü açıklamıştı. Ya sivil tanımı değişmiştir, ya da Kürt olunca sivil olmaz bir anlayış yerleşmiştir. 9 Gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilen bir yer var mıdır? Bu uygulama, 150 bin insanı işkenceden geçirmek demektir.”

Editör: TE Bilişim