*Batman Besiciler Derneği Başkanı Rıza Nebioğlu, çiftliklerde hayvan sayısının hızla azaldığını belirterek; “Artan maliyetler nedeniyle besi çiftliklerinin kapasitesi her geçen gün düşüyor. Besicilik sektörünün umudu kalmadı” diyor.

MALİYETLER ARTINCA…
Besi çiftliklerinde artan maliyetler üzerine Batman yöresindeki hayvan besicilerini ahırlarında hayvan sayısının azalmasına neden oldu. Batman Besiciler Derneği Başkanı Rıza Nebioğlu, Batman çevresindeki yaklaşık 200 hayvan çiftliğinde küçük ve büyük baş hayvan sayısının azaldığını söyledi: Nebioğlu, “Maliyetler yüzde yüz arttı. Yakıttan yeme, samandan arpaya kadar birçok ürün artış gördü. Şu anda besi çiftlikleri kapasitesinin çok altında çalışıyor. TMO’nun ithal arpa sayesinde maliyetlerde biraz düşüş oldu. İthal arpa bulamadığımız zaman piyasadan tonunu 4000 TL’den alabiliyoruz. Samanın tonu ise 3700 lirayı buldu” diye konuştu.

BESİCİLİK SEKTÖRÜ ZORDA
Nebioğlu, şöyle devam etti; “Bu sektörde üreticiler zarar ediyor ve bu duruma dayanamayarak birer birer sektörden çıkıyorlar. Besicilik sektörü çok zor durumda. İki yıldır zarar ediyorlar. Besi çiftliklerinin kapasitesi her geçen gün düşüyor. Çiftliklerde doluluk oranı yüzde 30-40 arasında. Sattığımı hayvanın yerine küçük ve büyükbaş hayvan getiremiyoruz. Eskiden köylerde her evde 10-20 inek, dana, koyun olurdu. Fakat maalesef köylerdeki çiftçiler de artık etini, sütünü ve yumurtasını marketlerden alıyor. Köylerde hayvancılık bitti. Besicilik sektörünün umudu kalmadı gibi.”

Editör: TE Bilişim