*Çiftçilerin yeniden ekim için maddi gücü olmadığını belirten sektör temsilcileri, bu dönemde çiftçinin paraya ihtiyaç duyduğu gübre, tohum ve yakıt alması gerektiğine dikkat çekti.

ÇİFTÇİLERİN GÖZÜ ‘KURAKLIK’ DESTEĞİNDE

Kuraklıktan etkilenen 41 İl arasındaki Batman Ovası’ndaki çiftçiler, ekim için kuraklık desteğinin ödenmesini bekliyor. Bakanlık tarafından kuraklıktan etkilenen buğday, arpa, yulaf, çavdar, nohut ve mercimek üreticilerine verim kayıplarına göre dekara 100 liraya kadar ödeme yapılacağı duyurulmuştu. Çiftçilerin yeniden ekim için maddi gücü olmadığını belirten Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, bu dönemde çiftçilerin paraya ihtiyaç duyduğunu gübre, tohum ve yakıt alması gerektiğini hatırlattı.

“DESTEKLERİN ÖDENMESİ ÇİFTÇİYE NEFES OLACAK”

Ziraat Odası Genel Sekreteri Doğan, ekim öncesi kuraklık desteğinin verilmesinin çiftçiye bir nefes olacağını söyledi. Çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesinin ise yüksek faizle yapılandırıldığına da işaret eden Doğan, şöyle devam etti; “Bölgemizde yakında ekimler başlayacak. Çiftçi ekim yapmak için paraya ihtiyaç duyuyor. Bölgede yüzde 70 hasar olan bir tarla da yüzde 100 oranında hasar gözüyle bakılmalı. Yüzde 70 hasar olan bir tarlaya zaten biçerdöver giremiyor. Kalan yüzde 30 biçerdöver ücretini karşılayamayacağı için bu yüzden yüzde 100 hasar anlamına geliyor. Yine Ziraat Bankası ile ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının ertelenmesi de çiftçiyi rahatlatmaz. Çiftçilerin yüzde 80’i öngördüğü koşulları sağlayamıyor ve faydalanmıyor.”

“KREDİ BORÇLARI 0 FAİZLE YAPILANDIRILMALI”

Kuraklık desteğini bekleyen çiftçilerin hesaplarına yakın bir sürede ‘kuraklık prim’  desteğinin yatmasının gerektiğini ifade eden Doğan, “Ekim için girdi maliyetleri çok yüksek. Çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi için de sıfır faizle yapılması gerekiyor. Çünkü, çiftçi, yüksek faizlerin altında eziliyor. Gelir elde etmeği için borcunu ödeyemiyor. Çiftçiler artık ekime mesafeli yaklaşıyor. Çiftçiler kuraklık kadar girdi maliyetlerinin de yüksekliğinden korkuyor. Girdi maliyetleri çok yüksek ve çiftçiler ekim yapmaya mecbur” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim