*Batman Tarım-Orman İl Müdürü Mehmet Gün, bu yıl yetersiz yağış nedeniyle Batman ovasında ortalama yüzde 60 oranında  hasar tespit ettiklerini söyledi. Gün, “Çiftçi, hasar  tespit oranına göre desteklerden yararlanacak” diye konuştu.

OVADA HASAR ORANI YÜZDE 60-80
Bu yıl iklimsel faktörlere bağlı olarak yetersiz yağış nedeniyle verim kaybı yaşayan çiftçilere, verim kaybı oranına bağlı olarak dekar başına 30-100 TL arasında değişen tutarlarda destekleme ödemesi yapılacak.  Bu yıl ciddi kuraklığın yaşandığı Batman Ovası’nda Tarım-Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, yüzde 60 ile 80 arasında hasar tespitinde bulunmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, kapsam dahilindeki çiftçilerin, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen tarım havzalarında, köy ve mahallelerde yetiştirdikleri ürünlerin yüzde 30 ve üzeri verim kaybı görenlerine destekleme ödemesi yapılacak.

“ÜRÜN KAYBI GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMALI”
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Batman Ovası’nın bu yıl ciddi bir kuraklığı geride bıraktığına  işaret etti. Kuraklıktan 100 yıllık kaynak sularının bile etkilendiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti; “Kuraklıktan mağdur olan çiftçinin gözü bu destekteydi. Hububat ekicisi kuraklıktan büyük zarar gördü. Kuraklık yaşayan çiftçinin prim desteğinin de kesilmemesi lazım. Ürün kaybına göre destekler verilmeli. Batman Ovası’nda kuraklık hasar oranı ortalama yüzde 60’lardaydı. Çiftçi zor bir hasat dönemi yaşadı. Batman ovasında yüzde 60 ve üzeri verim kaybı yaşandı. Özellikle kayıp ürüne göre desteklerin yapılması gerekiyor.”

“ÇİFTÇİ, HASAR ORANINA GÖRE DESTEK ALACAK”
Tarım-Orman İl Müdürü Mehmet Gün, kuraklık döneminde Batman ve ilçelerinde oluşturdukları ‘Hasar Tespit Komisyon’unun raporlarını önceden Bakanlığa bildirdiklerini hatırlattı. Bölgede kuraklıktan birinci derecede etkilenen illerden birinin de Batman olduğunu söyleyen Gün; “Ekiplerimiz, hasar tespit çalışmalarında yer yer yüzde 60 ila 80 arasında kuraklığın olduğu bölgeleri tespit etmişti. Batman ovasında ortalama kuraklık yüzde 60’lardaydı. Bize müracaatta bulunan çiftçilerin işlemleri tamamlandıktan sonra ÇKS üzerinden ödemeler yapılacak” dedi.

DESTEKTEN KİMLER YARARLANACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, destekten yararlanacakların, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) içinde bulunmaları ve arpa, buğday, nohut, mercimek, yulaf ve çavdar ekmiş olmaları gerekiyor.  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek.



“KOMİSYONLARIN RAPORLARI ESAS ALINACAK”
Yüzde 30 ve üzeri verim kaybını gören çiftçilerden yüzde 30-39 arasında olanlara dekar başına 30 TL, Yüzde 40-49 arasında olanlara dekar başına 40 TL, Yüzde 50-59 arasında olanlara dekar başına 50 TL, Yüzde 60-69 arasında olanlara dekar başına 60 TL, Yüzde 70-79 arasında olanlara dekar başına 70 TL, Yüzde 80-89 arasında olanlara dekar başına 80 TL, Yüzde 90-99 arasında olanlara dekar başına 90 TL, Yüzde 100 kayıp yaşayanlara dekar başına 100 TL ödeme yapılmasına karar verildi. Verim kayıplarının belirlenmesinde, ilgili tarım havzasının yağış durumuna ilişkin meteorolojik veriler ve TARSİM kayıtları dikkate alınarak ilçe tahkim komisyonları tarafından belirlenen oranlar esas alınacak. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim