*Buğday ekili alanların büyük bölümü hiç yağış almazken, çiftçiler kuraklığın sürmesi halinde yeşeren çimlerin kuruyacağından endişeli. Yağmur yağmazsa çiftçi verim kaybı yaşayacak.

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ YAĞIŞLARDA
Batman ovasında bu yıl 400 bin dekarın üzerinde buğday, mercimek, arpa ve nohut eken üreticiler, tarlalarda yeşeren çimin kurumaması için yağmur bekliyor. Çiftçi, havanın kurak gitmesi nedeniyle endişeleniyor. Kış mevsiminde yağışın Batman ovasına yağmadığına dikkat çeken Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan: “Sonbahar mevsiminden bu yana yağmur yağmadı. Bazı bölgelerde buğday yeşerdi, sonrasında ekilen alanlar ise henüz yeşermedi. Yağmur yağmazsa çiftçinin verim kaybı yaşayacak. Rekolte de ciddi düşüş yaşanacak. Çiftçi her sabah kalktığında havaya bakıyor. Ya da hava durumunu takip ediyor. İnşallah şu günlerde beklenilen yağışlar olur da çiftçi emeğinin karşılığını alır” dedi.

“EKİLİ ALANLAR YAĞIŞ ALMADI”
Batman ovasında buğday üretiminin ortalama yıllık 120 ila 140 bin tonu bulduğunu dile getiren Doğan, şunları kaydetti: “Geçen üretim sezonunda 400 bin dekarda ekim yapılmış, rekolte 130 bin tonu bulmuştu. Bu sezon buğday ekim alanı geçen yılı geçti ama üretici bu yıl ciddi ‘kurak’ bir dönem geçiriyor. Çiftçi yağmur bekliyor. Ekim alanlarının çoğu yağış almadı. Yeşeren çimlerin kurumaması ve sarmaması için şu günlerde yağmura ihtiyaç var. İlkbahar öncesinin yağışlarını bekleyen yöredeki bazı çiftçiler, şimdiden tarlalarına alternatif ürün düşünüyor. Katma değeri yüksek lavanta ekimine yönelen çiftçilerimiz de var. Kuraklığın yanı sıra Pandemi de çiftçinin en büyük handikabı.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim