**Pandemi nedeniyle gıda ürünlerine yoğun talep yaşanırken, temel gıda ürünlerindeki yüksek artış ise dikkat çekiyor. Batman piyasasında bir koli yumurta 25-30 TL, 5 litre ayçiçek yağı 60-70 TL, bazı markalarda 1 litre sütün fiyatı ise 7 ila 8 liradan satılıyor. Vatandaşlar, fiyatlar karşısında şaşkın.

FİYATLAR YÜKSELİŞE GEÇTİ
Korona salgını nedeniyle daha çok gıdaya yönelme yaşanırken, temel gıda ürünlerindeki yüksek fiyatlar ise dikkat çekiyor. Batman piyasasında 1 kilo yumurta 25-30 TL, 5 litre ayçiçek yağı 60-70 TL, bazı markalarda 1 litre sütün fiyatı ise 7 ila 8 lira aralığında satılıyor. Yükselen fiyatlar karşısında şaşıran vatandaşlar: “Bir koli yumurtanın fiyatı 25 ila 30 lira arasında satılıyor. Yumurta, tavuk fiyatını bile geride bıraktı. Pandemi nedeniyle herkes zamanın büyük bölümünü evde geçiriyor. Haliyle tüketim de artıyor. Yine ayçiçek yağı ve süt ürünlerinde de ciddi artış var. Market işletmecileri de tedarikçi firmalardan yakınıyor. Pandemi döneminde her sektör daha çok duyarlı olması gerekirken, temel gıdaya yapılan zamlara önlem alınmalı” diyorlar.

TEDARİKÇİLERDEN ŞİKAYETÇİLER
Bazı temel gıda ürünlerinde artan fiyatlara market işletmecileri de tepki gösteriyor. Özellikle yumurta fiyatlarında kar marjlarının koli başına 1 TL olduğunu belirten bazı market işletmecileri: “Çiftliklerden güçlükle bir koli yumurtayı 25-26 TL’den alabiliyoruz. Bazı çiftliklerde ise fiyatlar 27-28 bandında. Kar oranımız en fazla 1 TL. Vatandaş da haklı olarak bize yakınıyor. Yumurtanın Irak ve yeniden Çin’e ihraç edilmesiyle piyasada sıkıntı söz konusu. İki ay öncesine kadar 10-15 TL’den sattığımız yumurta kolisi şimdilerde en düşük 25 TL bandında” dediler. Öte yandan geçtiğimiz aylarda 30-40 TL’den satılan ay çiçek yağı ise 60-70 TL’ye çıkarken, bazı markalardaki 1 litre süt fiyatı ise 7 ila 8 TL aralığında satılıyor. Vatandaşlar, reel fiyatların belirlenmesi için ilgili kurumlardan denetim bekliyor. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim