*Kısa adı MEH olan Mezopotamya Ekoloji Hareketi Batman Ekoloji Meclisi’nin “Hasankeyf’i sonsuza taşıyalım” panelinde HDP İstanbul Milletvekili Emine Beyza Üstün ve panelistler mesaj verdi; “Canlıları, doğadan ayırdılar.”

PANELE İLGİ

Batman Ekoloji Meclisi’nin Belediye Konferans salonunda düzenlediği “Hasankeyf’i sonsuza taşıyalım” paneline Batman’daki tarihseverler ilgi gösterdi. ODTÜ Yabancı Diller bölümü İngilizce Öğretim Üyesi Sosyolog Üstün Bilgen Reinart, HDP İstanbul Milletvekili Emine Beyza Üstün, Özer Akdemir ve Talat Çetinkaya’nın katıldığı panelde Hasankeyf’in son durumu da masaya yatırıldı. Cumartesi ve Pazar günü düzenlenen etkinlik kapsamında “Hasankeyf ve Dicle vadisinde savaşa ve baraja hayır”, “Savaşta öldürülen tüm çocuklar ve Cemile Çağırga anısına” uçurtma şenliği düzenlendi. HDP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Emine Beyza Üstün, doğal ortamın son yıllarda kapitalist sistemin egemenliği altına bırakılmaya çalışıldığını ifade etti. Üstün, şöyle devam etti : “Bu coğrafyada yapılan baraj ve HES’ler kapitalistlere devredilecektir. Bunun sonucunda da canlıları doğadan ayıracaklar. Cizre, Mersin Akkuyu, Tunceli ve Lice’deki yangınlar, doğanın nasıl ve neden tahrip edildiğini gözler önüne seriyor.”



“MÜCADELE YERELLERE İNDİRİLMELİ”

ODTÜ Yabancı Diller Bölümü İngilizce Öğretim üyesi Sosyolog Üstün Bilgen Reinart ise doğanın korunmasının yerel dinamiklerle yürütülmesinin gerektiğini söyledi. Reinart, sözlerini şöyle sürdürdü : “Amazon ve Kanada’da gösterilen direnişi Hasankeyf’te de görmeyi arzuluyoruz. Dünya ekolojisini olumsuz etkileyen büyük baraj ve nükleer santrallere karşı çıkmak büyük halk direnişi ile gerçekleşir. Tarihi ilçe Hasankeyf’in korunabilmesi için ciddi bir mücadele gerekiyor. Hasankeyf için henüz geç kalınmış değil. Güçlü bir direnişle Hasankeyf kurtarılabilir.” Daha sonra söz alan diğer panelistler de antik kentin korunması için STK’lara büyük görev düştüğünü belirtti. ‘20 Eylül Dünya Hasankeyf günü’ kapsamında dün öğle saatlerinde Hasankeyf’te düzenlenen, “Uçurtmalarımızı barışa uçuruyoruz” etkinliğine de bir grup tarihsever, çocuklarıyla birlikte eşlik etti.

Editör: TE Bilişim