** Beşiri ilçesine bağlı Ezidi köylerine yerleşen Şengalli Ezidiler, kutsal bayramları ‘Çarşema Sor’u buruk kutluyor. Konuklarına yumurta armağan eden Ezidiler: “Şengal’de bayramı kutlamak isterdik ama Şengal’e kavuşmak özlemiyle bayramı kutluyoruz” dediler.

 

KONUKLARA YUMURTA

Her sene eski takvime göre Nisan ayının ilk Çarşamba’sı kutlanan ‘Çarşema Sor’u, bu yıl gurbette kutlamak zorunda kalan Şengalli Ezidiler, konuklarına yumurta ikram etti. 5 Aydır ailesiyle 8 kişilik ailesiyle Beşiri’nin Üçkuyular köyüne yerleşen 63 yaşındaki Halef Seydo Reşo ile yakınları Xore Ali İsmail, Salim Halef Seydo ve Şirin Öngüdü, “Şengalli 5 aileyle köye yerleştik. Bayramımızı buruk kutluyoruz. Bizim için kutsal yer olan Şengal’den uzağız. Ne zaman Şengal’a dönersek o zaman çifte bayramımız olur” diye konuştular. Çevre köy ve mezralardan bayramlar gelen konuklara yumurta armağan eden Ezidi aileler, yeni yılın ilk bayramını buruk kutladıklarını söylediler. Burada Batman Belediyesi Eş Başkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel, ‘Çarşema Sor’ bayramını Kürtçe ve Türkçe mesajla kutladı.



EZİDİ MUHTARIN KALBİ DURDU

Yaklaşık 24 yıl süreyle Beşiri-Üçkuyular (Fakira) köyü muhtarlığı yapan 85 yaşındaki Osman Öngüdü, kısa bir süre önce Almanya’daki kardeşi 65 yaşındaki Naif Öngüdü’nün yaşamını yitirdiğini duyunca fenalaştı. Üçkuyular köyünü Almanya’ya değişmeyen Ezidi muhtar Öngüdü, kardeşi Naif’in köyünde toprağa verilmesini istedi. Kardeşini kaybettikten sonra fenalaşan Ezidi muhtar Öngüdü, 15 gün önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Üçkuyular köyündeki mezarlıkta Ezidi muhtar Osman Öngüdü, kardeşinin mezarının yanına defnedildi.

Editör: TE Bilişim