BUĞDAY ALANLARI KÜL OLDU
Dün gece 22.30 sıralarında Batman’ın merkez Oymataş köyü ile Candere mezrasında buğday ekili alanlara yıldırım düştü. Yaklaşık 600 dönümlük alana yayılan yangın, hasada hazır buğdayı kül etti. Olaya müdahale eden Batman Belediyesi’ne ait bir itfaiye aracı da devrildi. Yaralanan itfaiye eri ise Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Batman Belediyesi’ne ait itfaiye ekipleri ile köylülerin, traktörlerle müdahale ettikleri buğday yangınında 600 dönümlük alan küle dönüştü.

“TARIM SİGORTALARI YOKTU”
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, gece 22.30 sıralarında yıldırımın düşmesi sonucu buğday ağırlıklı alanda yaklaşık 600 dönümlük buğdayın tamamen yandığını söyledi. Çiftçilerin hasat yapacağı sırada yıldırım yüzünden çıkan yangında Oymataş köyü ile Candere mezrasındaki ekili alanların tarım sigortasının olmadığına işaret eden Doğan: “Çiftçiye hep hatırlatıyoruz. Ekim öncesinde mutlaka tarım sigortalarını yaptırmalarının doğal afete karşı bir tedbir olarak istiyoruz.  Maalesef çiftçi, tarım sigortasından kaçınca doğal afetlerde de yaralarını saramıyor. İlk tespitlerimize göre yangının çıktığı tarlalarda 500 bin TL'lik hasar var” dedi.

“KÖYÜMÜZÜ ALLAH KORUDU”
Batman merkeze bağlı Oymataş köyü sakinlerinden çiftçi Faysal Gönülaçar, gece 22.30 sıralarında yıldırımın düşmesi ile köy çevresindeki buğday alanlarında büyük bir yangının çıktığını fark etmesi üzerine durumu muhtar ile Belediye itfaiye ekiplerine bildirdiklerini söyledi. Rüzgar ile birlikte yangının alev topu gibi köy çevresindeki ekili alanlara yayıldığını belirten Gönülaçar, şöyle devem etti: “Önce yağmur hafif çiseledi, sonrasında yıldırım düştü. Köyümüzün yakınına düşen yangın buğday ekili alanları alevler içinde bıraktı. Traktörlerle tarlaların etrafını açtık. Rüzgarın yön değiştirmeseydi, köyümüz de büyük zarar görürdü. Belediye itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangını iki saat gibi bir sürede kontrol altına alındı. Allah'a şükür, kimseye bir şey olmadı. Buğday ekili alanlarda hasar oluştu.”

“HASADI KALDIRACAKTIK AMA…”
Oymataş köyünün Candere mezrasında 130 dönümlük buğday tarlası kül olan Hamza Budaker, tarım sigortasını yapmamanın burukluğunu yaşadığını söyledi. İcar tuttuğu tarlada yaklaşık 130 dönümlük alana buğday ekimi yaptığını belirten çiftçi Budaker: “Bugün buğday hasadını yapacağımız tarlanın bu manzara içinde olması bizi sarstı. Gecenin ilerleyen saatleriydi. Tarlada yangının çıktığını öğrendim. Geldiğimde tarla alevler içindeydi. Belediye itfaiye ekipleri ve köylülerin müdahalesi vardı ama olan olmuştu. Keşke tarlama tarım sigortasını yapsaydım. Bundan böyle tarım sigortası yapmadan ekin yapmayacağım. Mağdur durumdayız. Yaralarımızın sarılmasını istiyoruz” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim