ZİRAAT ODASI; “UYARMIŞTIK”
Bu yıl buğday alım sezonu başlatan TMO Batman Müdürlüğü, süneli ürünü almayınca üreticiler zor durumda kaldı. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, Nisan ayında buğday üreticilerine süne ile mücadele konusunda uyarıda bulunduklarını hatırlattı. Üreticinin süneyle ilgili yeterince mücadele yapmaması yüzünden ürünün büyük bölümünün zarara uğradığını ifade eden Doğan; “TMO haklı olarak kendisini garantiye alıyor. Kalitesi düşük ürün alımını yapmıyor. Çiftçiler tüm uyarılara rağmen maalesef ürünlerini süneye karşı ilaçlamadı. Şimdi hasat döneminde buğdayların çoğunda sünenin verdiği tahribat ortaya çıktı” diye konuştu.


SÜNELİ ÜRÜNLER FABRİKALARA
TMO Batman Müdürlüğü’nün geçen yıl Batman ovasında 25 bin ton ürün alımını yaptığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu yılın Nisan ayında köyleri gezerek, süne zararlısını ve bununla nasıl mücadele yapılacağını anlattık. Risk taşıyan köylerde çiftçilerimizle ilacı  kullanacaklarına dair uyarılarda da bulunduk. Buna rağmen çiftçiler maalesef ürünlerini yeterli düzeyde ilaçlamadı. Süne mücadelesinin yapıldığı alanlarda verim iyi. Ancak ilaçlamanın düzgün yapılmadığı süneli buğdayı daha çok tüccar ve fabrikalar alıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ise kalitesi ise düşük buğday alımını yapmıyor. TMO Batman ovasında yaklaşık 35 bin ton ürün alımını gerçekleştirecek.”


1 TL ÜZERİNDE FİYAT BEKLENİYOR
Hasad mevsimiyle birlikte çiftçinin ürününü 92 kuruşa tüccara sattığını da kaydeden Doğan; “Tüccarı tercih eden buğday üreticisi ürününün tonunu ortalama 920 liradan satıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden bu yıl çiftçinin beklediği fiyat 1 TL üstündedir. TMO henüz fiyat açıklamadı. Alımlar 15 Ağustos’a kadar sürecek. Yöre çiftçisi süne mücadelesinde beklenen çalışmayı yapmayınca ciddi bir faturayla karşılaştı. Keşke zamanında süneyle ilgili mücadele yapılsaydı. Artık havadan ilaçlama yapılmıyor. Çiftçinin bizzat artık tarlasında süneyle ilgili mücadele yapması gerekiyor” diye konuştu. (Altan Ayaz)

Editör: TE Bilişim