“GÜBRESİZ EKİMDE VERİM DÜŞECEK”
Buğday ve Arpa’da Kasım ve Ocak aylarında atılması gereken gübreler fiyatlar uçtuğu için çiftçiyi zor durumda bıraktı. Batman Ovası’nda çiftçiler, şimdi de bahar gübresini nasıl alabileceğini kara kara düşünmeye başladı. Yüzde 230 zamlanan gübre fiyatlarıyla ilgili Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, dönüm başına gübre desteğinin en azından 32 lira olmasının gerektiğini söyledi. Gübresiz ekimde verimin düşeceğini belirten Doğan, “Gübrede 8 lira olan destek 16 liraya çıkarıldı. Ancak gübre fiyatları yüzde 230 arttı. Fiyatlar yüksek olduğu için çiftçi 50 yerine 40 kilo gübre kullandı” dedi.

“BUĞDAY TAM YEŞERMEDİ”
Yağış azlığından dolayı her yıl bu zamanlar 3-4 santim yükselmesi gereken buğdayların henüz yeşermediğine işaret eden Doğan, şöyle devam etti; “Şu anda bazı kısımlarda yeşermeler yeni başladı. Batman Ovası’nda kuraklık kendisini hissettiriyor artık. Barajlar boş, araziler su istiyor. Her sene bu ayda çiftçi bahar gübresi atıyordu ve buğdaylar 3-4 santim yeşeriyordu. Şu anda bu yok. Çiftçi, bu mevsimde desteklenmelidir. Üretilen ürünler azaldığı zaman fiyatlar da yükseliyor. Çiftçi en azından gübre desteği görmeli.”

KURAKLIK ENDİŞESİ
Buğday üretiminde bölgedeki iller arasında ilk üçte yer alan Batman’da kuraklık da ciddi bir sorun. Ocak ayının ilk iki haftasında adeta bahar havasının yaşandığı Batman Ovası’nda, kış mevsiminde az miktarda yağış düştü. Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş de çiftçinin artık damlama suyu ağırlıklı projelere yönelmesinin gerektiğini söyledi. Aydiş, şunları kaydetti; “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü damlama sistemi konusundaki projelerden yöre çiftçisinin yararlanmasını istiyoruz. Bu projeleri destekliyoruz.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim