**Uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin’in ‘Işığın Mitolojisi’ belgeselinin galası büyük ilgi gördü. 2004 Yılında Hasankeyf Kalesi’nde sergi açan sanatçı Güneştekin, 2013 yılında New York’taki Marbrough Galeri’sinde sergi açtı. Güneştekin yıllar önce sergisini açtığı Hasankeyf mağarasını konuklara gezdirdi.

**Vali Hulusi Şahin ve Belediye Başkanvekili Aksoy’un eşlik ettiği konuklar, TED Koleji’indeki karşılamaya, Batman’ın ünlü yemeklerine ve tarihi ilçe Hasankeyf’e hayran kaldılar.

MÜZİKLE KARŞILANDI
Batman Valiliği ile Batman Belediyesi’nin organizasyonuyla dünya sanatçısı Ahmet Güneştekin ve beraberindeki gazeteciler Ertuğrul Özkök, Mehmet Yakup Yılmaz, İsmail Küçükkaya, Balçiçek İlter, Akif Beki, İnci Aksoy, Uğur Kuru, Haluk Nayman, Selçuk Ramazanoğlu ve Ünal Demirkaya, Batman TED Koleji’nde müzik resitaliyle karşılandı. TED Koleji öğrencilerinden buket çiçekler alan Güneştekin sürprizlerle karşılandı. Merve Demir, Ahmet Güneştekin’e çizdiği portesini hediye etti. Konuklar öğrenci ve velilerle bol bol fotoğraf çekti.

GÜNEŞTEKİN’DEN
ÖĞRENCİLERLE SÖYLEŞİ
Programa öğrencilerle söyleşiyi de sıkıştıran sanatçı Güneştekin, söyleşide kısaca şunları ifade etti: “Aslında geniş bir program düşünüyordum, fakat öğrencilerin isteklerini geri çeviremezdim. Her şeyden önce gençlerin güneşin izinden gidip dünyayı keşfetmelerini istiyorum. Gençler de benim gibi bunu yapabilirler. Uzun yıllar Anadolu’yu dolaştım. Daha sonra Anadolu’yla dünyaya açıldım. Kız çocuklarına çok inanıyor ve güveniyorum. Geleceğimizi onlar kuracak. Günümüzde sanatla ilgilenen kızlarımız var, bu da beni gelecekle ilgili umutlandırıyor. Çocukları ve gençleri dinlemeye geldim. Ama görüyorum ki benim daha çok konuşmamı istiyorsunuz. Resim sıra dışı olmalı. Eğer bir kişi klasik bir şey çiziyorsa resimle pek ilgisi yoktur o kişinin. Fark yaratmak için kendinizi doldurmalısınız. Edebiyattan ve mitolojiden besleniyorum. Tarih, müzik ve felsefeden çok etkilendim. 2-3 yaşından itibaren resim yapmayı öğrendim.” Söyleşi sonrası Okul Müdürü Hasan Erdal, Güneştekin’e plaket takdim etti.

BATMAN YEMEKLERİNE TAM PUAN
TED Koleji’ndeki söyleşinin ardından Güneştekin ve beraberindeki gazeteciler, Çömçe Lokanta’sında ağırlandı. Cengiz ustanın mahalli yemekleriyle Çömçe’nin kebabına, mezelerine ve künefesine tam puan veren konuklar, Çömçe işletmecisi Abdurrahman Maltaş’a teşekkür etti. Konuklar Hasankeyf’in yolunu tutmadan önce Çömçe Lokantası’nın önünde hatıra fotoğrafı çekti.

DİCLE KIYISINDA ‘RUBAB’ KEYFİ
Vali Hulusu Şahin ve Hasankeyf Kaymakamı Haluk Koç’un karşıladığı konuklar sedirlerde dinlendi. Vali Hulusi Şahin, Hasankeyf’teki son durumu özetledi. Kahve molasının ardından konuklara sürpriz yapan küçük sanatçılar Rubab eşliğinde Türkçe ve Kürtçe şarkılarla Dicle kıyısında onlarca konuktan alkış aldı.

HASANKEYF HATIRASI
Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök ile T24 yazarlarından Mehmet Yakup Yılmaz, amfinin bulunduğu yerde Hasankeyf fotoğrafı çekti. Fox Çalar Saat programı sunucusu İsmail Küçükkaya’da Rubab çalan çocuklarla hatıra fotoğrafı çekerken hafta sonunu tarihi ilçede geçiren gençlerin ilgisiyle karşılaştı.

“HASANKEYF TURİZMDEN
PAYINI ALACAKTIR”
Vali Hulusi Şahin, konukları tarihi kaleye çıkarmadan önce eski Karaköy yolunda dolguyla doldurulan bölgede gazetecilere bilgi verdi. Turizm haftasında ana temanın Hasankeyf olacağını kaydeden Vali Şahin “Darphane bölümü ve kale barajdan etkilenmeyecek. Konuklarımıza hem kaleyi hem de darpheniyi gezdirebilecek yeni turizm güzergahlarını belirleyeceğiz. Önümüzdeki Nisan’da Hasankeyf’i daha çok tanıtacağız” dedi.

“BU MAĞARADAN
MARLBOROUGH’A”
2013’te New York’ta Marlbrough Galeri’sinde sergi açan Ahmet Güneştekin, birçok ülkeye çıkmadan önce ilk sergisini kale girişindeki mağarada açtığını ifade etti. Sanatçı Coşkun Aral’la 2014 yılında mağarada açtığı sergiyi unutamadığını belirten Güneştekin: “Hasankeyf’e ayrı bir değer veriyorum. Burada çok tablo çizdim. Öğrencilerle Hasankeyf temalı çalışmam oldu. Bu mağarada açtığım sergiyi ömrüm boyunca unutamam” dedi. Gazeteci İsmail Küçükkaya da kale girişinde ‘Güneştekin’in bu mağaradan Marlborough galerisine çıkışı’ diye anons yapması da dikkat çekti.

KÜÇÜK SARAY ÖNÜNDE BRİFİNG
Kalede Çoban Ali’nin de tarihle ilgili bilgi verdiği gazetecilere daha sonra Vali Hulusi Şahin yeni yerleşim birimini gösterdi ve taşınan eserlerle ilgili kısa bir bilgi verdi. Taşıma işlemleri tamamlanan El-Rızık minaresiyle Sultan Süleyman Koç Minaresi’nin yerlerini de kaleden izleyen konuklar, kalede daha önce tadilatı tamamlanan eski camide de incelemelerde bulundu. Sarnıçların bulunduğu bölgede bol bol fotoğraf çeken konuklar, kale gezisini büyük bir keyifle tamamladı. (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim