Pek çok konuda birilerinin bazı olumsuzluklarına, yanlışlarına tanık olduğumuzda çeşitli şekillerde tepkimizi gösteriyoruz. Genelde tepkimizi; ‘Olmaz böyle şey’ diyerek gösteriyoruz.

Bazı olumsuzluklara tanık olduğumda en sert tepkimi şöyle ifade ediyorum; “Böyle geri zekalılık olmaz…”

Bu yazımda yine bir mesele üzerinde dururken, ‘böyle geri zekalılık olmaz’ diyerek tepkimi göstereceğim. Bakalım bana hak verecek misiniz?

Geçtiğimiz Cuma günü öğle namazından önceydi. Çevre sorunlarına duyarlı bir dostum beni telefonla aradı. Hal hatır sorduktan sonra, “Abi az önce vahim bir duruma tanık oldum. Batman Malabadi karayolunun sağındaki tepelerdeki kuş yuvalarını daha önce görmüş müydün” diye sordu.

Şu an tam mevkiini hatırlamıyorum ama Samanyolu köyü yakınlarındaki arı kuşlarının yuvalarını görmüştüm. “Evet görmüştüm. Arı yiyen kuşlar olarak bilinen, Kürtçede ‘Zerzur’ dediğimiz kuşların yaşam alanlarını biliyorum. Büyük tepelerde delikler açarak yaşıyorlar. Hayırdır?” diye sordum.

Telefonun öbür ucundaki dostum şöyle konuşacaktı; “Abi hiç sorma. Karayolları ekipleri o tepeciği kepçelerle yıkıyor. Yol ile ilgisi olmadığı halde başka yerdeki karayolu dolgusu için o toprağı kullanıyorlar. Ne olursun müdahale ediniz ve bunu önleyiniz. Hayvan hakları temsilcisi diye tanıdığım bir bayanı da aradım. İlgilenmedi. Duyarlılığınızı bildiğim için sizi arıyorum.”

İşte o an; “Lanet olsun. Dolgu için başka alan mı bulamadılar?” diyerek ilgileneceğimi söyledim.

Arı kuşlarının ekolojide, besin zincirinde önemli yerleri var. O kuşlardan olmazsa çekirgelerin istilasıyla karşılaşabiliriz.

Kuşların kurdukları kolonileri yaşatmamız gerekirken, aramızdaki, içimizdeki geri zekalıların, bu kuşların yaşam alanlarına saldırmaları sorumsuzluktan başka bir şey değildir.

O telefondan hemen sonra neler yaptığımı sosyal medyadaki paylaşımımda ifade etmiştim. O paylaşımı burada bilginlerinize sunuyorum:

‘Kuşların yaşam alanlarına saldıranlardan tiksiniyorum!..
Batman-Malabadi karayolunun Samanyolu mevkiindeki tepeciklerde kendilerine yuva kuran 'arı yiyen kuşlar'(Zerzur), barbarların saldırısına maruz kaldılar…

O civarda karayolu dolgusu için bula bula kuşların yaşam alanlarındaki toprağı kullananlar her kimlerse, nefretle kınıyorum…

Kuşların yaşam alanları olan tepeciklere kepçe gönderenlerin vicdansız, merhametsiz, cahil kişiler olduklarına inanıyorum…

Öğleye doğru duyarlı bir dostun telefonu üzerine Karayolları Batman Şube Şefi Fehmi Bey'i aradım. Yol yapım ihalesini Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nün verdiğini söylediler.

Diyarbakır Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı Sedat bey'i bilgilendirdim ve acilen müdahale istedim. Bununla yetinmedim, Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini aradım. Çünkü onların da sorumluluk alanına müdahale vardı.

Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nın Alo 181 ihbar hattını arayarak şikayette bulundum. Ancak edindiğim bilgilere göre kuşların yaşam alanları tamamen imha edilerek toprakları dolgu için taşınmıştır.

Lanet olsun!.. (Bu arada hayvan hakları adına toplumun karşısına çıkanların duyarsızlıklarına tanık oldum. Bilgilendirilmelerine rağmen soruna seyirci kalanların hayvan hakları mücadelelerini gözden geçirmelerini önemle hatırlatıyorum.) Kuşların koloniler halinde yöremizde yaşamaları için duyarlı olmamız gerekirken, onların yaşam alanlarına kepçelerle saldırmak affedilemez bir girişimdir.

Besin zincirindeki çok önemli bir halka olan arı yiyen kuşların yuvalarına saldıranları Allah'a havale ediyorum.

O dilsiz ve savunmasız binlerce kuşun yaşam alanlarının başka yerlerde nasıl korunduklarına dair bir haberi de kamuoyunun bilgisine sunuyorum. Sinirlerim gergin, fazla da uzatmak istemiyor ve bu vahşeti yapanları kınıyorum.’

Bu paylaşımı yaptım. Başka yerlerde böylesi kuşların kolonilerini yaşatmak için gösterilen duyarlılığa örnek olarak, Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki bir haberin linkini paylaşmıştım. İşte o haber: “Kadirli Belediyesi’ne ait asfalt şantiyesinde yol yapımında kullanılmak üzere depolanan ve zaman içerisinde sertleşen kum yığınlarına yuva yapan yüzlerce kırlangıç görevlilerin yol yapımı için kum almasını engelliyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana aynı kum yığınlarına yuva yapan kuşlar için çalışanlar hassasiyet gösteriyor. Kadirli Belediye Başkanı Dr.Ömer Tarhan, kırlangıçları misafir olarak kabul edip asfalt şantiyesindeki görevlilere kesinlikle kuş yuvalarının bulunduğu kum yığınlarından kum alınmaması talimatını verdi.

Başkan Tarhan, "Bu senede kırlangıçlar şantiyemizdeki kum yığınlarına yuva yaptılar. Kırlangıçların şantiyemizdeki kum yığına yuva yapması bizleri mutlu etti. Her canlı gibi yaşama hakkı olan kırlangıçlara zarar gelmemesi için çalışmalarımızı yuvaların olduğu yere dokunmadan sürdürüyoruz. Biz onların doğal hayatını koruma adına şantiye yuvaların olduğu yerde çalışmalarımızı durdurduk ve onları koruma altına aldık. Biz her sene bu misafirlerimizi bekliyoruz" şeklinde konuştu.”

http://www.ensonhaber.com/kum-yiginlarina-yuva-yapan-kuslar-calismalari-durdurdu-2014-05-09.html

Eloğlunun duyarlılığını görüyor musunuz? İşlerini aksatmalarına rağmen çalışmalarını askıya alıyorlar ve kuşların yaşam alanlarını koruyorlar.

Bizimkiler ise kepçelerle o yuvalarına, yaşam alanlarına saldırıyorlar. Bu gerçekten affedilecek bir şey değildir.

Karayolları Diyarbakır Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ‘firma, müteahhit işi’ diyerek kendilerini savunmasınlar. Sorumludurlar…

O hangi firma, hangi müteahhit ise hesabını sormalıdırlar. Karayolları Diyarbakır Bölge Müdür Yardımcısına koloniler halinde yaşayan Zerzur kuşlarının eko sistem ve biyolojideki besin zinciri ilişkilerini anlattığımda bana hak vermişti. Benzer durumların yaşanmaması için onları duyarlılığa davet ediyorum.

Toprak dolgu ihalesini alan firma yöneticileri de mesuldur, sorumludur. “Haberimiz yoktu. Kepçe operatörü bilgimiz dışında müdahale etmiş” diye kendilerini savunmasınlar. Takip etmeleri gerekiyordu. Vicdanen sorumlusunuz çünkü binlerce kuşun yuvasını yıktınız. Yuva yıkmanın bedeli ağırdır, tövbe etsinler.

Son sözüm kepçe operatörlerinedir. Yani o kuşların yaşam alanları gözünüzün önünde iken, ya yumurtlayan, ya yavrularına bakan o güzelim Zerzur kuşları gerçeğini göremediniz mi?…

Allah basiret, feraset ve akıl versin.