*Hasankeyf Mava Dağı’nda sırtlan, yabani domuz, dağ keçisi ve tilki gibi diğer türler de kapana yakalandı. Hasankeyf’in Üçyol köyündeki çiftçiler, son dönemlerde çok sayıda yabani domuzun bahçelerine zarar verdiğini belirerek; “Bahçelerimizde nöbet tutuyoruz” dediler.

MAVA DAĞI’NDA ANADOLU PARSI
Türkiye’de soyu tükenmiş veya yok olma eşiğinde olan Anadolu Parsı, Batman’ın Hasankeyf ilçesinin sınırları içerisinde Mava Dağı’nda kurulan foto kapanın kameralarının görüntüsüne takıldı. Türkiye’nin İran ve Irak sınırlarından geldiği tahmin edilen Anadolu Parsı, Mava Jandarma Karakolu yakınındaki foto kapana yansıdı. Parsın görülmesinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, bölgeye 24 foto kapanı daha yerleştirdi. Daha önce Hasankeyf’in Mava Dağı’nda biyoçeşitlilik kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, foto kapan kurmuştu.

MAVA DAĞININ DOĞAL ÖNEMİ
Anadolu Parsının fotoğrafının görülmesinin ardından Mava Dağı’nda Sırtlan, yabani domuz, dağ keçisi ve tilki gibi diğer türlerde çıktı. Mava Dağı’nın bozulmamış doğal yapısı sayesinde, özellikle ekolojik gereksinimleri yüksek olan bu memeliler için çok farklı. Mava Dağı, birçok ekosistem yapısında çeşitli habibat tiplerine ev sahipliği yapıyor. Anadolu Parsının, Mava Dağı’ndaki yabani domuzlarla beslendiğini de kaydedildi.

KÖYLÜLER: “YABANİ DOMUZ SAYISI ARTTI”
Hasankeyf ilçesinin Üçyol köyündeki çiftçiler, son dönemlerde Mava Dağı’nda domuz sayısının artmasıyla bahçelerinde nöbet tutmak zorunda kaldıklarını söylediler. Üçyol köy sakinlerinden Enes Orhan ve İkram Yel, “Kimse Mava Dağı’na çıkamıyor. Bazen Sırtlan ve Tilki de görüyoruz. Son dönemlerde Mava Dağı’nda artan yabani domuzlarla başımız dertte, bahçelerimize kadar iniyorlar. Domuzlar, bahçelerimize zarar veriyor. Bu nedenle ekili alanlar ile bahçelerin etrafında nöbet tutuyoruz” diye konuştular. (Çağdaş Özel)

Editör: TE Bilişim