Batman’ın Kozluk ilçesinde Bekira ve civar köyleri kapsayan bölgede kanaat önderleri, imamlar ve muhtarlar, yeni evlenecek çiftlerin şartlarının zorlaştırılmaması için kararlar aldı. Örnek bir karara imza attıklarını belirten Bekira ve Civar Köyleri Derneği M.Şah Arzık; “Düğün masrafları çığırından çıkmış, maliyeti 250-400 Bin TL’yi bulmuştur. Buna kayıtsız kalamazdık. Kararlarımız halkımıza hayırlı olsun” dedi.

Düğünde takılan takıları 40 yıl sonra mahkeme kararıyla aldı - 22.03.2020,  Sputnik Türkiye

ÖRNEK KARARLAR ALDILAR
Batman Bekira ve Civar Köyleri Derneği, 5-10 bin kişilik nüfusu kapsayan bölgede yeni evlenecek çiftleri rahatlatacak kararlar aldı. Aralarında kanaat önderleri, imamlar ve muhtarların da yer aldığı heyet, Kozluk’ta bir otelde düzenledikleri basın açıklamasıyla kararlarını kamuoyuna duyurdu. Kararları açıklayan Dernek Başkanı .Şah Arzık; “Düğün masrafları çığırından çıkmış, maliyeti 250-400 Bin liraya ulaşmıştır. Bu meblağa ulaşmanın sebebi hayat pahalılığı ve istenen yüksek miktardaki altınlardır. Bu duruma kayıtsız kalamazdık. Düğünlerimizin daha kolay, fazla külfete girmeden makul bir seviyeye getirmek için bazı kararlar alınmasını zorunlu kılmıştır. Ayrıca bölgemizdeki taziyelerde de yemek verilmemesi için de kararlar aldık” dedi.

“ALTIN MİKTARI 80 GRAMI GEÇEMEYECEK”
Derneğin aldığı bazı kararlar şöyle; “-Şirani dediğimiz (şerbet) ayrı bir günde ve ayrı mekanda değil, nişan yani yüzük takma gününde aile içinde yapılması, -Kına gecesi için gelinin veya damadın evinde, en yakın aile efradıyla sade bir şekilde yapılması, -Düğünler yer ve zaman müsaitse evlerin önünde veya köy meydanında yapılması, -Düğün sırasında takı ve hediye merasimi yapılmaması, yardım veya hediye vermek isteyen gizli bir şekilde vermesi, -Düğünden sonra kadınlar arasında yapılan üç gün dediğimiz (se roj) yapılmaması, - Bir dizi görüşmeden sonra bundan böyle altın miktarı toplam 80 gramı geçmeyecek şekilde makul karar verilmiştir.” (Ali Arslan)

Editör: TE Bilişim