*İlk günde müşterilerine bedava çay ikramında bulunan kahveci Salim Tirki: “Masaları, her müşteri sonrası dezenfekte ediyoruz. Sosyal mesafe ve el temizliği konusunda da uyarıda bulunuyoruz. İlk günde müşterilerimize jestte bulunduk. Bedava çay ikramında bulunduk. Masraflarımız arttı. Çay’a fiyat ayarlaması şart” diyor.

MÜŞTERİLERE PET BARDAKLA HİZMET
Türkiye genelinde olduğu gibi Batman’da da kapalı olan kahve ve kıraathaneler 1 Haziran’dan sonra açılırken, kahveci esnafı sosyal hayatın üç kuralı olan maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyuyor. Korona virüs salgınına karşı kahve ve kıraathaneler maske, dezenfektan, kolonyayı masalarda  bulunduruyor. Turgut Özal Bulvarı Dörtyol kavşağındaki kahvesinin dört bir yanını dezenfektanla ilaçladığını belirten 30 yıllık kahvecisi Vedat Sivrisakal: “Uzun bir süre kapalıydık. Salgına karşı biz de uyulması gereken kurala uyduk. Ancak daha çok elektrik, su, kira ve doğalgazın biriken faturalarını nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz. Müşterilerimize cam bardak yerine pet bardak ile çay ikram ediyoruz. 1.5 metre mesafe, maske ve hijyen kuralları konusunda müşterilerimizi uyarıyoruz” dedi.

İLK GÜNÜN ÇAYLARI BEDAVA
Batman’ın Ziya Gökalp Mahallesi 80. Yıl caddesinde yıllardır kahve-cafe işletmeciliği yapan Salim Tirki, kahvehanelerin açıldığı ilk günde müşterileri bedava çay ikramında bulundu. Kahvesine gelen müşterilerinden çay ücretini almadığını belirten Tirki, şunları kaydetti: “Kahveler açılmadan önce ilk gün tüm müşterilerime ücretsiz çay vereceğini söylemiştim. Bu vaadimi yerine getirdim. Kira konusunda mülk sahiplerinden anlayış bekliyoruz. Kapalı olduğumuz dönemde kiraların bu süre içerisinde yarı yarıya düşürülmesini ya da alınmaması konusunda mülk sahiplerinin kira almaması, biz kahveci esnafını sevindirecektir. Vatandaşın sağlığı için klima açmıyoruz. Müşterilerimize cam bardak yerine pet bardaktan çay ikram ettiğimiz için çaya 25 kuruşluk bir artış yapılmasını istiyoruz. 1.25 TL olan bir bardak çayın fiyatı 1,5 lira olursa kahveci esnafı rahatlamış olur.”

“SALGIN İŞLERİMİZİ ALT-ÜST ETTİ”
Batman’da 35 yıldır kahvecilik yapan Necdet Güner, kapalı olan kahvesinin biriken kirasını nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü söyledi. 35 yıldır kıraathane işletmeciliği yapan Güner, şöyle devam etti: “Kira, elektrik, doğalgaz ve su faturaları birikti. Neredeyse 3 aydır mağduruz. Korona virüs nedeniyle biz de diğer esnaf kesimi gibi etkilendik. Bu salgından çok etkilenen kıraathane ve cafe işletmecileri oldu. Mülk sahiplerinin kira konusunda bize anlayış göstermelerini istiyoruz. Mekanlarımız açık ama oyunlara kapalı.”

Editör: TE Bilişim