**Son 15 yılda teknolojideki gelişmeler, bir dönemler hayatımızın adeta bir parçası olan ürünleri de hızla hayatımızdan çıkardı. Batman’da 42 yıldır hizmet veren Aksoy Mobilya’nın ‘nostalji’ bölümü ziyaretçileri ‘düne’ taşıyor.

**1920’lerdeki ‘Körüklü’ fotoğraf makinasından 1960’ların hesap makinalarına, 1970’lerin tıraş makinalarından 1980-90’ların tansiyon ve ütü cihazlarına dek onlarca ürün ‘nostalji’ kokuyor. Şimdilerde ‘antikaya’ dönüşen dönemin cihazları hızla dönüşümü sağlayan ‘teknoloji’ gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

NEREDEN NEREYE…
Batman’da ‘Eski Tekel’ caddesi olarak bilinen şimdiki Gülistan caddesinde 42 yıldır hizmet veren Aksoy Mobilya, ‘nostalji’ bölümüyle ziyaretçilerine adeta ‘zaman yolculuğu’ yaşatıyor. H.Abdullah Aksoy’un kurduğu ve uzun süredir oğullarının bayrağı devraldığı mağazadaki ‘antika’ eşya ve ürünler, ziyaretçileri düne taşıyor. 1920’lerdeki ‘Körüklü’ fotoğraf makinasından 1960’ların hesap makinalarına, 1970’lerin tıraş makinalarından 1980-90’ların tansiyon ve ütü cihazlarına dek onlarca ürünün bulunduğu mağazada eşyalar ilk günkü gibi korunuyor. Mağaza sahiplerinden Ekrem Aksoy; “Mağazamızı ziyaretler edenler adeta geçmiş zamana yolculuk yapıyor” diyor.

DÖNEMİN KÖRÜKLÜ FOTOĞRAF MAKİNASI
Mağazada en ilginç cihazların başını ‘Körüklü’ olarak adlandırılan fotoğraf makinası çekiyor. Sason ilçesinin ilk fotoğrafçılarından merhum Yusuf Can’a ait makina, oğlu Özgür Can tarafından mağazaya bırakılmış. O dönem ilçedeki tek fotoğrafçı olan merhum Yusuf Can’ın çektiği onlarca siyah-beyaz fotoğraf karesi de dikkat çekiyor. İşte bir dönemlerin körüklü fotoğraf makinasının hikayesi; “Fotoğrafçılar sokaklarda ‘Alaminüt’ denilen fotoğraflar için 3 bacaklı sehpalar kullanır, körüklü makinalarla çektikleri vesikalıkları küçücük çekmecelerde, ilaçlı şişelerden döktükleri banyolarda yıkayıp tab ederlerdi. Hizmeti bizzat ayağınıza kadar getirmek, ‘alaminut’ fotoğrafçıların en üstün tarafıydı. Onlara halk arasında şipşakçı, dakikalıkçı da denirdi. Tahtadan yapılı üç ayaklı bu sehpanın üzerinde ön tarafında körüklü fotoğraf makinesi iri objektifi ile yer alırken arka kısımda netliğin yapıldığı buzlu cam (vizör) ve çekim yapılacak kartın konulduğu kanal bulunurdu. Bu mekanizmadan hemen sonra kubik tahtanın yapısı içerisinde (Karanlık oda) sol tarafta kırmızı cam ve dışında çekmece kapağı ile sağ tarafında metalden ışık geçirmeyen yapıda 9X14cm ebadında fotoğraf kartlarının bulunduğu kutu yer alırdı.”

1960’LARIN HESAP MAKİNESİ…
Mağazada dikkat çeken cihazlardan biri de 1960’larda sıklıkla kullanılan hesap makinesi. ‘Facit’ hesap makinası bir dönemlerin daktilosunu andırıyor. Mekanik olarak düzenlenen bu hesap makinası daha sonraki yıllarda elektronik ile buluştu. Üç farklı hesap bölümünün bulunduğu makine ilk günkü gibi mağazada yerini alıyor.

52 YILLIK MAKİNE HALA ÇALIŞIYOR
Birçok eşya ve cihazın bulunduğu mağazada 1969 yılına ait tıraş makinesi de dikkat çekiyor. 52 yıldır cihazın sorunsuz bir şekilde çalıştığını belirten mağaza sahibi Aksoy; “Dönemin teknolojisindeki sağlamlık bambaşka. Bu cihazlar ilk günkü gibi çalışıyor” diyor.

80’LERİN CİHAZLARI
Tarih kokan mağazada 1980’lere ait cihazlar da dikkat çekiyor. 1983 yılındaki ütü ile 1989 yılına ait tansiyon cihazı da özenle mağazadaki yerini koruyor. Hala çalışır vaziyette olan cihazların model ve modern tasarımları da ilgi çekiyor.

ASİTLİ İÇECEKLER CAM ŞİŞEDE
Dünya markası kolanın 1987’deki şişe hali de ilginç. O günden bugüne 1 litrelik iki şişeyi nostalji bölümünde saklayan Aksoy, şişelerin sağlamlığına da dikkat çekiyor. 1 Mart 1987 tarihine ait olan şişelerin görüntüsü ilk günkü gibi. (Barış Arslan’ın özel haberi)

Editör: TE Bilişim