Belde, GAP, Gültepe ve Kültür mahallelerinin olmadığı 1990 öncesindeki Batman ile sonrasındaki petrol şehri, 34 yılda hızlı bir değişim evresi geçirdi. Sessiz ovada beton bloklar yükseldi.

BURASINI TANIYABİLEN VAR MI?
Yıl; 1988... O dönemler Batman bağlı olduğu Siirt’i üç’e katlamıştı. Dönemin Batman Kaymakamı ise Ali Ülger’di. Aynı zamanda Batman’ın ‘son Kaymakam’ unvanını elinde bulunduran aslen Tarsuslu Ülger, iki yıl önce hayata veda etti. Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar, Fen Müdürü Sıtkı Erbatur ve Sular İdaresi Müdürü Bedrettin Raman’la TOKİ konut temellerinin altyapı çalışmalarını Kaymakam Ülger yerinde incelemişti. Esentepe çevresi ise tamamen çöldü. Sesiz ovada ne DSİ tesisleri ne de çevresindeki yüksek bloklar vardı. O yıllarda dönemin yöneticileri objektiflere böyle yansımıştı.

SESSİZ OVADAN KALABALIK GÜZERGAHA
‘İl’ olmadan önce Atatürk Parkı’ndan ötesi olmayan petrol şehri Batman, 1990’dan sonra yeni mahallelerin yanı sıra yeni güzergah ve caddelere kavuştu. Bir dönemler Esentepe çevresine yakın bina, eski Meslek Yüksek Okulu’na ait atölyelerdi. Batman-Diyarbakır-Siirt çevre yolunun yapılmadığı, GAP, Belde, Gültepe ve Kültür Mahalleleri’nde olmadığı 90 öncesi ile 2021 yılının Batman’ı arasında şimdilerde uçurum var. Dönemin Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin Batman’a kazandırdığı ilk TOKİ konutları, 30 yıl aradan sonra ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında çok katlı apartmanlara dönüşürken, o sessiz ova şimdilerde petrol şehrinin kalabalık güzergahlarından birine dönüştü. (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim