*1965 Yılında yapılan konutların çatılarındaki tahta ve demir gibi eski inşaat malzemelerini söken aileler, eski yerleşim birimine veda etmeye hazırlanıyor. Eski eşyalarını pazara çıkaran bazı Hasankeyfliler: “Ömrümüz tarih ile iç içe geçti. Eski yerleşim biriminde kopacağımızın hüznünü yaşıyoruz. Atalarımız ve büyüklerimizin mezarı hala burada” diyorlar.

150 YILLIK ÇARŞI ARTIK YOK
Dicle Nehrine yıllarca komşuluk yapan 150 yıllık Hasankeyf Çarşısı’ndaki taştan yapılı iş yerlerinin tümü yıkıldı. Eski ilçe girişindeki köprüye bitişik yolcu kahvesi ve Motel de yıkımdan nasibini alan mekan oldu. On binlerce yerli ve yabancı turistin konuk olduğu ve Hasankeyf'e özgü hediyelik eşyaların görücüye çıktığı o eski çarşının yerinden şimdilerde yeller esiyor. 150 yıllık çarşının zemin katında ise tarih fışkırıyor. Selçuklu ve Roma dönemine ait külliye, hamam ve eyvan gibi önemli eserlerin gün yüzüne çıktığı Hasankeyf'in eski çarşısına komşu tek-tük bakkal ve kahvehane kaldı. Hasankeyf'in hemen karşısındaki seyirlik bölümünde ise sonbaharın son günlerinde Hasankeyf'i son kez gören yerli-yabancı konuklar ise eski yerleşim birimindeki tarihi dokuyu, cep telefonlarına donduruyor. Bazıları ise selfie çekiyor.

ESKİ KONUTLARA VEDA
3300 Nüfuslu Hasankeyf'te 1965 yılında yapılan konutlardaki çatıların tahta ile demirleri sökülüyor. Kale Mahallesi’nde oturan Mevlüt Türkan, evininin çatısındaki kaliteli malzemeleri söktüğüne işaret etti. 57 Yaşındaki Türkan şunları kaydetti: “12 Yaşıma kadar kaledeydim. Konutlar yapıldığında aşağı mahalleye geldik. Şimdi de bu yerleşim birimine alternatif yapılan yeni yerleşim birimine gitmenin hazırlığındayız. Bizler yıllarca tarih ile iç içe yaşadık. Buradan gitmek bize çok ağır geliyor. 5 Çocuğum var, hepsi burada büyüdü. Kale başında yokluk vardı ama mutluyduk. Yaklaşık 55-60 yıl önce yapılan konutların sağlamlığını görüyorsunuz. Evimin çatısındaki tahta ve demirleri söküyorum. Üç ayrı yerleşim birimine tanık oldum. Keşke kaleden inmeseydik.”

“BEKARLARA EV VERİLMEDİ”
Hasankeyf'te doğup büyüdüğünü belirten 56 yaşındaki Abdullah Turgay ise TOKİ'nin bekarlara ev verilmemesinin nedenini anlayamadığını ifade etti. Eski yerleşim birimindeki evinde yaşamını sürdürdüğünü belirten Turgay: "Bu kışta nereye gideceğim? Bize de ev yapılacak diye umutla bekliyoruz. Burada doğduk, burada ölmek istiyoruz" dedi. Hasankeyf'te bakkallık yapan Şükrü Türkan ise yeni yerleşim biriminde kendilerine işyeri verildiği belirterek; "İş merkezini yapan firma bize teslim tutanağı imzalattı ama nedense yeni iş merkezine elektrik bağlanmamış. Elektriğin olmadığı bir mekanı nasıl işletebilirim? Mecburen eski yerleşim biriminde bakkallık işimi sürdürüyorum" diye konuştu.

“BAKRAÇLARLA SU TAŞIYORLAR”
Eski yerleşim biriminde oturan bazı aileler, içme suyu başta olmak üzere bazı sorunlarla karşılaştıklarını söylediler. Eski yerleşim biriminde yaşamın sürdüğüne işaret eden bazı ilçe sakinleri; “Görüyorsunuz bize konut verilmedi. Eski evlerimizdeyiz. Bize de ev yapılmasını istiyoruz. Şimdilerde içme suyundan mahrum kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bakraç ve plastik şişelere bol su stokluyoruz. Şimdi de eski yerleşim birimindeki elektriğimiz kesilecek diye tedirginiz. Hasankeyf'in % 90'ı taşındı. % 10'u ise hala eski yerleşim biriminde. Biz de buranın bir parçasıyız” dediler.

ESKİ EŞYALAR SATIŞTA
Yeni konutlarına taşınan Hasankeyf’teki bazı ilçe sakinleri, buzdolabı başta olmak üzere mobilya malzemelerini de köy ve mezralardaki vatandaşlara ucuz satmak için kaldırımda satışa çıkardı. Bazıları da ikinci el eşya satan spotçulara ev malzemeleri düşük rakamlarla satarken, eski ilçe merkezindeki yıkımı yapılan binalarda kalan demir parçaları ve çatılardaki tahtaları alabilmek için kaynakçı ve marangozların eski ilçe merkezinde karargah kurmaları dikkat çekti.

Editör: TE Bilişim