*1975 ile 1979 Yılları arasında Batman’ın ilk küçük Sanayi Sitesi Başkanlığını yapan İkram Müjdeci, 45 yıl öncesini anlattı: “O dönemler sitede esnaflık yapanlar bir aileydi. Kimseyle çek ve senetle iş yapılmazdı. Sıkıntısı olan esnafa bizler destek olurduk. Geçmişten günümüze sanayi sitesinde dayanışma vardır. Birinin başına bir şey gelirse ya da taziyesi olursa tüm site esnafı iş yerini kapatır.”

*Batman Lisesi’nin kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer’in örnek bir eğitimci olduğunu belirten Müjdeci: “O, öğrencileri bir baba gibi bağrına basardı. Öğrencinin sınıfta kalmamamsı için çok uğraş verirdi. Öğretmen kadrosu yetersizdi. Derslerimize petrol mühendisleri, subay ve müftü girerdi” diyor.

“BATMAN İLE DİYARBAKIR’IN KÜLTÜRÜ FARKLIDIR”
Batman’ın ilk Küçük Sanayi Sitesi Başkanı 65 yaşındaki İkram Müjdeci, 45 yıl öncesinin sitedeki esnaf profilini anlattı. Batman ile komşu il Diyarbakır arasındaki kültür farkına da değinen Müjdeci, geçmiş yılları Batman Çağdaş’a değerlendirdi. Batman yöresinde gelenek ve göreneklerin Diyarbakır’a göre daha az olduğunu ifade eden Müjdeci: “Komşu iki il arasında farklı gelenek ve görenekler bulunuyor. Örneğin Batman’da düğünler daha farklı yapılır. Diyarbakır, yerel sanatçıların ön planda düğünlerle bilinir. Bedri Ayseli, Mahsun Kırmızıgül, Recep Kaymak ve İzzet Yıldızhan gibi sanatçılarla düğünleri bir başka olur. Bir örnek vermek gerekirse, geçenlerde Batman’da yapılan bir düğüne katıldım, Ankara’dan getirilen sanatçı İngilizce ve Fransızca şarkılarla sahneden seslenince, konukların çoğu düğünde istediği gibi eğlenemedi” diye konuştu.

“O ESKİ DÜĞÜNLER ARTIK YOK”
İkram Müjdeci, şöyle devam etti: “Güneydoğu’da eski düğünlerde yavaş yavaş tarihe karışıyor. Örneğin bir zamanlar damatlara ‘padişah’ denilirdi. Damadın yakınlarından ‘vergi’ ‘curüm’ alınırdı.  Bu vergiyi alan kız tarafı değil, damadın yakın arkadaşları olurdu. Eski düğünlerde damadın yakın arkadaşları o gün mutlaka damadın bir yakınından hindi, kaz ve horoz alırlardı. Gençler pişirir yerlerdi. Damadın ayakkabısı alınır, para verilmeden de iade edilmezdi. Bunlar damadın evinde gerçekleşen olaylardı. Daha gelin getirmeden önce kız getirmeye giden gruptan koyun ya da ‘azzepi’ alınırdı. Bunlardan yararlanan sadece bekar gençlerdi. Ancak eğer kız köyün içindeyse ya da mahallenin içindeyse bunlar gerçekleşmezdi. Geçmişte buna benzer birçok adet vardı. Bunların hepsini anlatmaya imkan yok. Bu bir gerçek ki eski adet ve geleneklerin günden güne azaldığıdır.”

“1962’DE BATMAN’A YERLEŞTİK”
Batman-Diyarbakır il sınırındaki Diyarbakır’ın Çığlı (Kalikiye) ve İndirisa köylerinin Batman’a yakınlığı nedeniyle lise eğitimini Batman’da tamamlayan İkram Müjdeci, sözlerine şöyle devam etti: “1968-1969’da açılan Batman Lisesi’nin ilk mezunlarından sayılırız. Gülpaşa Sezer, Batman Lisesi’nin efsane kurucu Müdürüydü. Öğrencileri bir baba gibi bağrına basardı. Notu kırık olan öğrencinin sınıfta kalmaması için özel eğitime tabi tutardı. Kolay kolayda kimseyi sınıfta bırakmazdı. 1970’li yılların başında Batman Lisesi, kısıtlı eğitimci kadrosuyla hizmet veriyordu. Dışarıdan derslerimize subaylar ile TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki mühendisler girerdi. Hatta din dersimizi müftü verirdi. Notlarım fena değildi. Bir sevmediğim Beden Eğitimi dersi vardı. O da Gülpaşa hoca sayesinde o dersi geçtim.”

“1984’TE BAĞIMSIZ BAŞKAN ADAYIYDIM”
1984 Yılında Batman Belediye Başkanlığı’na ‘Bağımsız’ aday olan İkram Müjdeci, eski siyasetçilerin hoşgörüsüne de dikkat çekiyor. Müjdeci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neredeyse 37 yıl olacak, MDP’den merhum Mehmet Demir, ANAP’tan merhum avukat Ömer Yıldız, MHP’den merhum Şehmus Demir, DYP’den merhum Mehmet Teymur aday olmuştu. Ataullah Hamidi Refah’tan, Arif Argun Halkçı Parti’den, ben de Bağımsız Belediye Başkan adayı olmuştum. Diyarbakır ve Bismillilerin desteğiyle güzel bir oy aldım. Ataullah Hamidi Belediye Başkanı seçilmişti ancak eski politikacılar arasındaki hoşgörü ve saygı bir başkaydı. Batman eski Milletvekili Faris Özdemir’le de çalıştım. Bize gelen tüm talepleri değerlendirmeye çalıştık. Hasankeyf’te 4 yıl süreyle AK Parti İlçe Başkanlığını yürüttüm. Sonradan kendi isteğimle istifa ettim. Şimdi siyaseti uzaktan izliyorum.”

“BABAM İLE HİÇ BAŞ BAŞA YEMEK YEMEDİM”
Eski gelenek ve göreneklerin bir örneğini de ailesinden veren Müjdeci şunları kaydetti: “Eski kültürle yeni kuşak arasında ciddi bir fark var. Bir örnekte kendimden vermek istiyorum; Aile büyüklerimizle baş başa yemek yeme olayı yoktu. Merhum babamla hiçbir zaman baş başa yemek yediğimi hatırlamıyorum. Çocuklarımla da mesafem aynıdır. Yanlış anlaşılmasın, bu belki de eski kuşağın bir adediydi. Biz Batman’a geldiğimizde nüfus 60 ile 70 bin arasıydı. Batman’a 3-5 kilometre uzaklıktaki Tilmerç, Aydınkonak, Erköklü, İkiztepe ve Akça köyleri, şimdi petrol şehrinin birer mahallesi oldu. Demem o ki; Batman hızla gelişiyor ama talepleri ne kadar karşılanıyor, onu da vatandaşın yorumuna bırakmak gerek.”

Editör: TE Bilişim