*Batman-Diyarbakır il sınırındaki Akoba-1 kuyusunda petrol bulunmasının ardından bir müjde de Salat Mahallesi’nden geldi. Çalık Grubunun ruhsatını aldığı alanda Güney Yıldızı firmasının kazdığı kuyuda 2800 metre derinliğinde bulunan 40 gravitedeki petrol üretimine başlandı. Petrolün kalitesi, Suudi Arabistan petrolü ayarında.

40 GRAVİTEDE PETROL
Günde 2800 varil petrol üretiminin yapıldığı Batman-Diyarbakır il sınırındaki Akoba-1 kuyusunun ardından bir müjde de yine sınırdan geldi. Diyarbakır’ın Salat Mahallesi yakınlarından geçen akarsu bitişiğinde, özel petrol firmalarından Çalık Grubu’nun kiraladığı ve Güney Yıldızı firmasının sondajını yaptığı kuyuda 2800 metre derinliğinde petrol tabakasına rastlanıldı. Petrol gravitesinin Suudi Arabistan’daki petrolün ayarında olması sevindirdi.

ÜRETİME BAŞLANDI
Güney Yıldızı firmasının 2.5 ayda sondaj çalışmalarını tamamladığı ve 40 gravitedeki petrolün üretimine başlanılırken, test çalışmalarının sürdüğü kuyuda ilk etapta günde 200 varil petrol üretiminin elde edildiği öğrenildi. Komşu il Diyarbakır’ın Sinan ile Salat Mahalleleri’nin yakınlarında özel petrol şirketlerinin TPAO için açtığı kuyularda peş peşe petrol bulunurken, kuyularda üretimine başlanılan petrol tankerlerle Batman Rafinerisi’ne taşınıyor. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim