Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın eski alış veriş güzergahlarından olan Midyat Garajı’nda Bulgaristan’dan gelen mobilya ustaları vardı. 23 Yıl önce 16 Mayıs şehir stadı çekişmeli maçlara sahne olurdu. İl protokolü maçları kaçırmazdı. Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te eski eserler şimdilerde yerinde değil. Batman’da görev yapan Valiler arasında bir Zeki Şanal’ın adını taşıyan  eğitim yuvası artık eski Yavuz Selim Mahallesi’nde. İşte eski Batman’dan bir kesit kare daha…

BULGAR MARANGOZ USTALARI
Bir zamanlar petrol şehrinin eski çarşı merkezinin hareketli yerlerinden biri Midyat Garajı idi. Daha çok komşu ilçe Midyat ve Estel’lilerin simgesi konumundaki Midyat Garajı, şehrin renkli alış-veriş alanıydı. Midyatlı marangoz ve ahşap doğrama atölyelerinin başında Bulgaristan’lı mobilya ustaları vardı. Yıl: 1978. Bulgar marangoz ustalarından Zülküf Tuzak, o dönemler kalfası olan ve 50 yıldır bu mesleği Batman’da sürdüren  ‘Hacı’ lakaplı Şehmus Akçay ile birlikte binek otomobillerden Renault marka aracın önünde objektiflere böyle yansımıştı. Şimdiler o ünlü Midyat garajındaki esnafların çoğu adres değiştirdi.

23 YIL BATMAN 16 MAYIS ŞEHİR STADI
Batman 16 Mayıs şehir stadının dili olsa da o eski maçları anlatabilse. Yıl; 1997. Batman’ı eski Valisi Temel Koçaklar, Belediye Başkanı merhum Salih Gök, eski Defterdar Ramazan Türkan, eski Gençlik Spor Müdürü Abdulkadir Ekmen ve diğer protokol üyelerinin de aralarında bulunduğu o stattaki şeref tribünündeki coşkulu ve zevkli maçlardan geride kalan bir dönem.

HASANKEYF’TE BU MANZARALAR YOK
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te eski semboller şimdilerde yerinde değil. Çok değil, 25 yıl öncesinde Hasankeyf’in eski çarşı güzergahında Er-Rızık cami ve minaresi önündeki yaşlı amca objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdilerde ne o tarihi minare yerinde ne de 100 yaşındaki yaşlı amca aramızda yok.

ESKİ VALİ’NİN ADINI TAŞIYAN OKUL
Batman’da üçüncü Vali olarak görev yapan Zeki Şanal’ın adı eski Yavuz Selim mahallesinde yaşatılıyor. Şimdilerde Cudi mahallesi olarak bilinen Batman-Siirt çevre yoluna komşu olan mahalle son 30 yılda hızla büyüdü. Eski eğitim yuvası, şimdilerde ihtiyaca cevap vermiyor. Batman’da görev yapan Valiler arasında sadece Vali Şanal’ın adı eğitim yuvasında yaşatılıyor.

Editör: TE Bilişim