“BU YIL ÇOCUK GELİN VAKASI
BAŞVURUSU OLMADI”
‘Dünya çocuk hakları’ gününde ülkenin birçok bölgesinde çocuklara yönelik şiddet ve istismar olayları iç acıtırken, anlamlı günde Batman Barosu Başkanı Abdulhamit Çakan’la kentte yaşanan vakaları konuştu. Batman’da son yıllarda ‘çocuk gelin’ ve ‘çocuk damat’ sayılarında ciddi azalmalar olduğuna dikkat çeken Baro Başkanı avukat Abdulhamit Çakan: “Şiddet ve istismar vakalarında davaların genelde gizli kalması taraftarıyız. Çünkü halen birinci ilişkilerin hakim olduğu bir toplumuz. Aile ve çocuğun ruhsal açıdan baskı görmemesi ve toplumdan dışlanmamaları için bu davalar gizli tutulur. Hem de birden fazla şüpheli olabilir. Bu olaylar duyulduğu zaman şüpheliler kendini gizleme ve kaçma eğilimleri gösterebilirler. Ancak dava açıldığı taktirde gizlilik kararı ortadan kalkar. Geçmişte ‘çocuk gelin ve damat’ vakalarına ilimizde daha çok rastlanılıyordu. Özellikle aile içinde akrabalar arasında çocuk yaşta evlilikler vardı. Fakat bir yandan toplumun buna verdiği tepki, diğer yandan cezaların ağır olması bu vakaları azalttı. Bu yıl bize başvuran çocuk gelin vakaları henüz olmadı” dedi.

“MAĞDURİYETLER DOĞUMDA
ORTAYA ÇIKIYOR”
Kanunlara göre 15 yaşın altında olan çocukların evliliğine ailelerin izni olsa bile suç işlendiğini belirten Çakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Duyum alınır alınmaz taraflar hakkında anne ve baba da dahil rıza gösterenlere haklarında soruşturma başlatılıyor. Cezalar zaten ağır. 15-18 Yaş aralığındaki evliliklerde ise 15 yaş altına cezalara göre biraz daha hafif. Ama yine de cezası var. 18 Yaş altı bir kızın rızası dışında bir evliliği gerçekleşirse karşı tarafa ağır hapis cezası uygulanır. Çocuk yaştaki evlilikler genellikle mağdur tarafın hamile kalıp hastaneye gitmesiyle ortaya çıkıyor. Batman’da her yıl bize intikal eden davalarda bir azalma oluyor.”

“ZORLA EVLİLİK VE İSTİSMARDA
AĞIR CEZALAR UYGULANIYOR”
Zorla evlilik ve istismar olaylarında son dönemlerde suçlulara ağır cezalar verildiğine de işaret eden Çakan: “15 Yaş altındaki çocuklar kendi rızaları olsa bile evlendirilmemeli. Çünkü daha çocuklar. Aileler de buna izin vermemeli. Hem mahkemelerimiz hem de savcılıklarımız bu konuda gerekli duyarlılığı gösteriyor. 15 Yaş altı istismarlarda 8-15 yıla kadar hapis cezası uygulanıyor. Sarkıntılık düzeyinde kalırsa 3-8 arasında hapis cezası var. 12 Yaş altı istismarlarda ise en az 10 yıl hapis cezası uygulanır. Tabi ceza kanununa göre suç işleyen kişilerin yakınlık derecesine göre cezaları artar. 15 Yaş altı iki çocuğun evlendirilmesinden sonra erkek çocuğuna açılan bir davada, ‘suç’ kavramının sadece erkeğe özgü de olmamalı. Sonuçta ikisi de daha çocuk. Aileler gerekli duyarlılığı göstermeli” diye konuştu. (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim