**Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da 2021 yılı, koronanın etkisinde geçti. Koronaya bu yıl ‘kuraklık’ ve ‘ekonomik’ gelişmelerde dahil olunca 2021 birçok açıdan zorlu geçti. Batman özelinde ise yaşanan gelişmeleri okurlarımız için derledik…

**Batman Çağdaş’ın geleneksel ‘Zaman Tüneli’ derlemesinde acısıyla-tatlısıyla birçok gelişme dikkat çekiyor. Her ‘ayın’ analizini ve ön plana çıkan ‘manşetler’i okurken adeta zaman tüneline gireceksiniz. İşte Batman’da ön plana çıkan olaylar-gelişmeler…

OCAK 2021

4 OCAK: Evde Facia! Batman’ın Cumhuriyet Mahallesi’nde kömür sobası mazgalından sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 40 yaşındaki Bereket ile 36 yaşındaki eşi Hatice Atay yaşamını yitirirken, bir gün önceden zehirlenerek hayatlarını kaybettikleri tespit edilen çiftin 3 çocuğu ise ayrı oda da kaldıkları için kurtuldukları öğrenildi.

5 OCAK: Yeni hastane yatay mimari olacak… Batman Çağdaş WebTV’ye konuk olan Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Güney Raman çevre yoluna yapılacak 500 yataklı hastane hakkında konuşan Özdemir; “Proje çizim süreci devam ediyor. Hastane, yatay mimari olacak” dedi.

 6 OCAK: Baraj havzaları kuruyor! Baraj havzaları ‘yağış’ olmayınca kurudu. Olağanüstü bir kuraklığın yaşandığı bir dönemde Batman’ın çevresindeki barajlarda su seviyesi her geçen gün düşüyor. Kuraklığın gıda krizi yaşatabileceğine işaret eden Ziraat Odaları; “Örtü altı ürünlerde sıkıntı yaşanabilir. Çiftçiler, tarlalara ektikleri üründen ümidini kesmek üzere” diyorlar.

22 OCAK: Aşılamada ikinci aşama… Ülke genelinde olduğu gibi sağlık çalışanlarının ardından Batman’da da 85 yaş üstü vatandaşların aşılama aşamasına geçildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu; “Aile büyüklerimizi koruyabilmek adına tüm aile fertlerinden randevu almada duyarlılık bekliyoruz” dedi.

28 OCAK: Tarım ve Orman Bakanlığı, Batman’da 1189 hektarlık alanda revizyon ve ihale imar planı yapmak için tarım dışı arazilere kullanım iznini verdi. Vali ve Belediye Başkanvekili Hulusi Şahin: “Körik imarı ile birleşerek, şehri çepçevre kuşatacak yeni imara Bakanlık onay verdi” dedi.

ŞUBAT 2021

5 ŞUBAT: SEVİLEN BAŞKANI KAYBETTİK! Sason Belediye Başkanı 54 yaşındaki Muzaffer Arslan, kanser tedavisi gördüğü hastanede geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Arslan’ı il yöneticileri, Belediye Başkanları ve ilçe sakinleri son yolculuğuna uğurladı.

8 ŞUBAT: ÜNİVERSİTEDE YENİ DÖNEM… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni rektör atamalarıyla Batman Üniversitesi Rektörü de değişti. Aslen Batmanlı Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi’nin yeni rektörü oldu.

11 ŞUBAT: BATMAN’DA İLK MUTANT VAKA! Kent Konseyi toplantısında açıklamalarda bulunan Vali Hulusi Şahin, Batman’da mutasyona uğramış virüs vakasının belirlendiğini belirterek; “Tedbirlerimizi sıkı bir şekilde aldık ve gerekli izolasyonları yapıyoruz” dedi.

13 ŞUBAT: Geçen yıl İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak, yerine kayyım atanan Batman Belediye Başkanı Mehmet Demir’in, ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında adli kontrol şartıyla tahliye edildi.

15 ŞUBAT: İl yöneticileri ilk doz aşıyı yaptı. Vali Hulusi Şahin ve bazı il yöneticileri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aşı oldu.  Batman’da 15 binin üzerinde aşı yapıldığını belirten Vali Şahin; “Sırası gelen tüm vatandaşlarımızın aşı olmasını şiddetle tavsiye ediyorum” dedi.

23 ŞUBAT: Barajda ceset bulundu! Batman’ın Hasankeyf ilçesi bölümünde kalan Ilısu-Veysel Eroğlu baraj havzasında kıyıya cesed vurdu. İlçe sakinlerinin fark ettiği cesetle ilgili inceleme yapan güvenlik ekipleri, boğularak hayatını kaybeden kişinin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı olan 40 yaşındaki Mehmet Mehdi Yaman olduğunu belirledi.

MART 2021

2 MART: TPAO petrol aramalarında pes etmedi. 10 Yıl aradan sonra ‘Kara altın’ rekoru kırdı.  Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı sahalarda günlük petrol üretimi 37 bin 500 varili buldu. Petrol emekçileri, pandemiye rağmen ‘kara altın’ üretimini artırdı.

8 MART: Dünya kadınlar günü nedeniyle Batman Kent Konseyi Kadın Meclisi, ‘pedal çevirme’ etkinliği düzenledi. Vali Hulusi Şahin, eşi Ebru Şahin ve il yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte kadınlar, bisiklet turu öncesi balon uçurdu

11 MART: ÖLÜM SERVİSİ! Batman’ın Sason ilçesinde, öğrenciler ile tekstil işçilerinin taşındığı servis minibüsünün 300 metrelik uçurumdan devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 2 kişi yaşamını yitirdi, 3’ü ağır 24 kişi de yaralandı. Feci kazada İmam Hatip Lisesi 11. Sınıf öğrencileri Selim ve Yasemin Barlık kardeşler hayatını kaybetti

13 MART: DÖRT MEMUR AÇIĞA ALINDI… İki kardeşin hayatını kaybettiği ve 24 kişinin yaralandığı Batman’ın Sason ilçesindeki ‘okul servisi faciası’ ile ilgili Sason’da soruşturmada bulunan Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin raporu doğrultusunda 4 memur açığa alındı.

22 MART: VAKALARDA KORKUTAN ARTIŞ… Batman’da vaka sayısının 28.54’e yükselmesi endişe yarattı. Geçen hafta 15.64 olan vaka sayısı bu hafta 28.54’e çıktı.

23 MART: HES KODLU İLK TREN SEFERİ… Demir yolu ulaşımında ‘kontrollü’ normalleşme ile birlikte 1 yıl aradan sonra seferler başladı. Seferlerin ilk gününde 100’e yakın yolcu HES kodu ve maskeyle yolculuk yaptı

25 MART: 80 Kilometre hızındaki fırtına, 5 Ton ağırlığındaki yüksek gerilim direğini devirdi. Devrilen yüksek gerilim elektrik direği, Batman Güney Çevre yolunu trafiğe kapattı.

26 MART: TPAO’NUN KALBİ YANDI! Yıllık TPAO Kristal Park tesisinde çıkan yangın, 3 saatte kontrol altına alınabildi. TPAO yerleşkesindeki yangının kontrolü için tüm kamu kurum-kuruluşlar seferber oldu.

26 MART: ‘İl buluşmaları’ kapsamında Batman’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Ali Erbaş, kentte Cuma namazını kıldırdı, Berat kandili programına katıldı

NİSAN 2021

1 NİSAN: Batmanlı otizmli Mehmet Sait, Bakanlığın ‘Sıradışı Okuyanlar’ ödülüne layık görüldü. Kitap okumanın yanı sıra şiir yazıp, bağlama çalan Sait, atletizmdeki başarısıyla da adından söz ettiriyor

2 NİSAN: Vali Hulusi Şahin, Belediye’deki 1 yıllık görev sürecini geniş katılımlı basın toplantısıyla değerlendirdi. Vali Şahin; “Tüm çabamız; ekmeği büyütmek ve şehri büyütmek. 90’lı yıllar, Batman’ın kaybettiği yıllar. Terör nedeniyle Batman, on yıllar kaybetti. Kaybettiğimiz yılları kazanmalıyız, tüm çabamız bu” dedi.

3 NİSAN: Batman’ın en işlek güzergahlarından Dörtyol kavşağında akraba ailelerin kavgasında kan döküldü. Aralarında husumet bulunan ve akraba olan ailelerin kavgasında silahla vurulan TPAO işçisi 40 yaşındaki Süleyman Yel, olay yerinde hayatını kaybetti.

5 NİSAN: Batman’da ‘güvenlik toplatısı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 103 Amiralin ortak bildirisine sert tepki vererek; “Bunlar zavallıdırlar, istismarcıdırlar, hukuk tanımazlar, milleti bilmezler ve kelimenin tam anlamıyla edepsizdiler. Sabrımızı sınamasınlar” dedi.

8 NİSAN: İki gün süreyle Batman’da yoğun temaslarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, STK temsilcileri ve basın mensuplarıyla bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

11 NİSAN: 16.Olağan Genel Kurulunu gerçekleştiren Batman Barosu’nun yeni başkanı belli oldu. Baro’nun yeni başkanı avukat Erkan Şenses oldu

23 NİSAN: Günde 37 Bin 500 varil petrol üretiminin elde edildiği Batman’da, TPAO ile TPIC’in açtığı Batman’ın Kocalar köyü yakınındaki Akoba-1 kuyusunda 2400 metre derinlikte kaliteli petrol bulundu.

MAYIS 2021

3 MAYIS: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 12 üniversitede yeni bölümlerin açılmasına karar verildi. Batman Üniversitesi ile birlikte Muş’a da Diş Hekimliği Fakültesi verilirken, komşu Mardin ise Tıp Fakültesini kaptı.

16 MAYIS: Batman’ı unutamayan Valiler… 16 Mayıs 1990 tarihinde Şırnak ile birlikte ‘İl’ olan Batman’da iz bırakan Valiler, aradan 31 yıl geçse de o yılları unutamıyor. İlk Vali Tuncer Perçinler 8 ay süreyle görev yaptığı Batman’da 6 ay süreyle görev yapan Vali Sami Seçkin idi. Batman’ın 3’ncü Valisi Zeki Şanal ise 1992 ila 1993 yılları arasında görev yaptı.

HAZİRAN 2021

4 HAZİRAN: Ülke genelinde SMA hastalığı pençesindeki ender çocuklardan 1 yaşındaki Batmanlı Elif Eva Tenha, yaşam mücadelesini kaybetti. ABD-Boston’daki çocuk hastanesinin tedavi için talep ettiği 2.4 Milyon dolarlık tedavi giderleri için Tenha ailesinin başlattığı kampanyada ise 7 aylık süreçte sadece 3 Milyon TL toplanabilmişti

6 HAZİRAN: Toprak ağlattı… Batman’da koronayı atlatan 8 yaşındaki Toprak Kılınç, MIS-C sendromu nedeniyle hayatını kaybetti.

10 HAZİRAN: Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, İluh Deresi ıslah ve kentsel dönüşüm çalışmalarının ilk etabının Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını açıkladı. İlk etap Akyürek ile Karşıyaka mahallelerinden başlayacak.

15 HAZİRAN: Sağlığı sarsan iddialar! Bazı ulusal yaygın organlarında yer alan Sağlık İl Müdürlüğü’ndeki ‘maaş yolsuzluğu’ iddiaları günün konusu oldu. Sağlık Bakanlığı Müfettişlerinin geçen yıl Batman Sağlık İl Müdürlüğünde yaptığı incelemenin ardından raporu, geçen ay tamamladığı belirtildi.

16 HAZİRAN: Yolsuzlukla gündeme gelen Sağlık İl Müdürlüğündeki maaş mutemetleriyle ilgili Batman Valiliği’nden açıklama geldi. 7 Kişinin memurluktan çıkarıldığı belirtildi.

22 HAZİRAN: EMNİYET YAKALADI MÜZE KAYBETTİ! Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ekiplerinin 2017’de operasyonda ele geçirerek Müze Müdürlüğü’ne teslim ettiği tarihi eserlerden ‘16 Altın sikke’nin yerinde olmadığı tespit edildi.

26 HAZİRAN:  MUTEMETLERE OPERASYON! Batman Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, İl Sağlık Müdürlüğü’nde maaş yolsuzluğuna karışan bazı mutemetlere yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda 16 kişi gözaltına alındı

TEMMUZ 2021

1 TEMMUZ: Barış gücüne destek Batman’dan… Batman Jandarma Alay Komutanlığı’ndaki 73 komando, dualarla Suriye’nin Resulyan kentine uğurlandı. Törende komandoların aileleriyle vedalaşma anında duygulu anlar yaşandı

13 TEMMUZ: Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Yeniçağlar (Zilan) köyünde yıkanmak için sulama kanalına girdiği ileri sürülen 16 yaşındaki İsa Ülke hayatını kaybetti. DEDAŞ’ın 20 gündür elektrik faturalarını ‘ödemedikleri’ gerçeksiyle su pompalarına giden enerjiyi kesmesiyle köylülerin ihtiyaçlarını sulama kanallarından karşıladıkları belirtiliyor

28 TEMMUZ: Korona kabusu geri döndü! Batman’da vakaların ‘füze’ hızıyla artışa geçtiğini belirten Vali Şahin; “Geçen yıl Kurban Bayramında yaşadığımız kabus, maalesef geri döndü. Günlük vaka sayımız 200’ü geçti. Denetimleri sıklaştıracağız” dedi.

AĞUSTOS 2021

2 AĞUSTOS: LGS’de 500 tam puan alan 97 öğrenciden biri olan Suriyeli Dlyar Safo, Batman Fen Lisesi’ni seçti. Safo; “İdeolüm Elon Musk” dedi.

5 AĞUSTOS: Batman’ın Kösetarla köyünde çiftçilik yapan 75 yaşındaki Hüseyin Direk, 300 dönümlük alana ektiği kırmızı mercimekten 1 kilo bile mahsul almadığını belirterek; “Ömrümde böyle kuraklığı ikinci kez görüyorum. 50 Bin TL’lik mahsulüm toprak oldu” dedi.

6 AĞUSTOS: Bir süredir yakalandığı amansız hastalıkla mücadele eden eski Devlet Bakanlarından Adnan Ekmen, tedavi gördüğü Ankara’da hayatını kaybetti

23 AĞUSTOS: Koronaya yenik düştüler… Hasankeyf Belediyesi eski Zabıta Komiseri 70 yaşındaki Emin Turan, yakalandığı Korona salgını pençesinden kurtulamadı. 11 Gün önce Covid-19 salgınına yakalanan yazar-STK temsilcisi Şehmus Temiz (44) tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

27 AĞUSTOS: Batman Petrolspor’un altyapısında yetişen ve Kocaeli Belediyespor formasını giyen Recep Çiftçi, Tokyo’daki Olimpiyatlarda bronz madalya kazandı.

EYLÜL 2021
10 EYLÜL: Her yıl İŞKUR tarafından açılan 9 aylık ‘Toplum Yararına Program’ kadrolarında bu yıl ciddi düşüş yaşandı. Geçen yıl özel güvenlik ve temizlik görevlileriyle birlikte 790 kişiye istihdam sağlanırken, bu yıl ilçelerle birlikte 224 kişi TYP kadrolarından yararlanacak.

13 EYLÜL: BARAJLAR ‘DİP’ SEVİYEYİ GÖRDÜ… Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve kuraklık nedeniyle baraj ve akarsular dip seviyeyi gördü. Ilısu Barajı yaşanan kuraklığı gözler önüne seriyor.

22 EYLÜL: Yıllardır Batman’ın gündeminde olan 500 yataklı şehir hastanesinin ihalesi 1 Kasım’da yapılacak.

EKİM 2021

9 EKİM: Batman’da Valilik tarafından yapılan ‘Özel Harekat Şehitliği’nin açılışına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldı. Şehitlik açılışında konuşan Bakan Soylu; “Allah bizi şehitlerimize mahcup etmesin. Bu memlekette bu ruh oldukça bu anlayış oldukça bize top vurulsa yıkılmayız” dedi.

26 EKİM: Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra 4. Batman Kitap fuarı kapılarını açtı. 60’ı aşkın yayın evi ile yazarlar fuara katıldı. MasterChef juri üyeleri ve yarışmacılarının da katıldığı fuar 10 gün sürdü

28 EKİM: Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Batman'a gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, beraberinde partililerle Sason ilçesinde ziyaret ettiği esnafın sorun ve taleplerini dinledi.

KASIM 2021

1 KASIM: Batman’ın kanayan yarası İluh Deresi’nde sel felaketinin üzerinden tam 16 yıl geçti. 11 Kişinin yaşamını yitirdiği dereye çözüm için Belediye adım attı.

1 KASIM: Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, bir dizi temasta bulunduğu Batman’da konuştu; “2023, Türkiye için önemli bir süreç” dedi.

2 KASIM: Batman’ın 500 yataklı Devlet Hastanesi’nin ihalesi yapıldı. Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ihaleye 18 inşaat firması katıldı. Ankara ve İstanbul firmaları Ederay-Gökyol inşaat ortaklığı, 423 Milyon TL’lik teklifle Batman’ın 500 yataklı Devlet Hastanesi işini üstlendi

5 KASIM: Batman’da meydana gelen trafik kazası yürekleri dağladı. Yeni AVM önünde iki kız çocuğuyla birlikte yolun karşı tarafına geçmek isteyen 26 yaşındaki Songül Şengül’e, ticari araç feci şekilde çarptı. Talihsiz anne olay yerinde çocuklarının gözü önünde hayatını kaybederken, iki kız çocuk ise mucize şekilde kazadan kurtuldu

6 KASIM: “BATMAN’A 16 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPTIK” Toplum açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Batman’ı  bu yatırımdan mahrum bırakmak için hem dışarıda hem içeride nice kirli ve karanlık kampanyalar yürütüldü. Hamdolsun bu engellerin hepsini aşarak Batman'ı bu hizmete kavuşturduk” dedi.

12 KASIM: Batman’da korona virüs tedavisi gören 4 çocuk annesi Fatma Doğan, 45 gün süren yaşam mücadelesinde hayatını kaybederken, tedavi sırasında sezaryenle alınan ikiz bebeklerin sağlık durumu ise iyi.

15 KASIM: Hasankeyf Uygulama Oteli’nde gazetecilerle bir araya gelen Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, ‘Enerji’de pilot üniversite seçilen 22 üniversiteden biri olduklarını belirterek; “Petrol şehri artık enerji şehri olarak da anılacak. Bu proje hem şehrimize hem de bölgemize önemli katkılar sunacak” dedi.

22 KASIM: Kazaların sık sık yaşandığı OSB-Beşiri karayolunda feci kazalara bir yenisi daha eklendi. İki otomobilin çarparak ölümüne neden olduğu talihsiz vatandaş, yolun kenarına savruldu. Halk otobüsünün de karanlıktan fark etmeden çarptığı 58 yaşındaki Muzaffer Pekince, feci şekilde hayatını kaybetti

ARALIK 2021

1 ARALIK: TOKİ’nin satışa çıkardığı Hasankeyf’teki 11 konut sahiplerini buldu. 156 Metrekarelik bahçeli konutların en düşüğü 1 Milyon 250 Bin TL, en yükseği ise 1 Milyon 880 Bin TL’ye satıldı

2 ARALIK: yılda 512 esnafa 59 Milyon TL’lik kredi desteğinde bulunduklarına dikkat çeken Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Taş, esnafın zor durumda olduğunu söyledi

6 ARALIK: HEDEF GÜNDE 65 BİN VARİL PETROL… Bölgedeki bazı petrol sahalarında incelemelerde bulunan TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, 2021’de karada ülkenin petrol rezervlerine 60 milyon varil rezerv ekleyip katkı sağladıklarını söyledi

9 ARALIK: 10 YIL SONRA ŞEHİT SAYILDI… Askerlik görevini yaparken kendi silahıyla yaralanıp hayatını kaybeden Batman-Kösetarla köyünden piyade er Sinan Tirki, yıllar süren dava sonunda ‘vazife malulü’ kabul edilerek ‘şehit’ sayıldı.

14 ARALIK: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Batman’da 14’üncü İnsansız Uçak Sistemleri Üs Komutanlığında gerçekleşen Sancak Tevdi Töreni'nde sancağı öperek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına Üs Komutanı’na teslim etti.

17 ARALIK: Batman Petrolspor, Vali Hulusi Şahin’n büyük destekleriyle bu sezon kurduğu kadroyla ligin ilk devresini lider tamamladı. Şehirdeki şampiyonluk havası ise her geçen gün büyüyor. Ligin ilk devresini değerlendiren Kulüp Başkanı Abdulvahap Akbaş; “Batman’a bu sezon 2. Ligi tattıracağız” dedi.

22 ARALIK: Batman’a raybüs geliyor… 2022’nin ilk ayında Batman-Diyarbakır arasında raybüs seferleri başlayacak. Eski yolcu vagonları ise seferden kaldırılacak

30 ARALIK: BATMAN’DA SUÇ ÖRGÜTÜ ÇÖKERTİLDİ… Batman Emniyet Müdürlüğü Narkotik ekipleri, 23 kişilik silahlı suç örgütünü 6 aylık takip sonucu çökertti. Vali Hulusi Şahin ve Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Editör: TE Bilişim