*DSİ, Ilısu Barajı nedeniyle kamulaştırma çalışmalarının tamamladığı Batman’ın Beşiri, Gercüş ve Hasankeyf ilçelerinde 51 bin 223 dekar için arazi sahiplerine 800 milyon TL ödeme yapıldı.

*2 Milyarlık istimlak bedellerinde Batman’a ciddi bir rakamın düştüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Kültürümüzde ortaklık ve kooperatifleşme olmadığı için bu paranın büyük bölümü Batman dışına çıktı” dedi.

51 BİN 223 DEKARA İSTİMLAK

Ilısu Barajı kamulaştırma çalışmaları kapsamında arazi sahiplerinin büyük bölümü istimlak bedellerine kavuştu. Barajdan etkilenen Batman’ın Gercüş, Hasankeyf ve Beşiri ilçelerine bağlı köy ve mezralarda 3841 parselin yüzde 75’ine tekabül eden 51 bin 223 dekara 800 milyon TL ödeme yapıldı. İstimlak bedellerinde ciddi bir rakamın Batman çiftçisine verildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, “Keşke bu rakam Batman piyasasında değerlendirilseydi. İşsizliğin yüksek olduğu Batman’ın, yeni istihdam alanlarına ihtiyacı var. Bu para şayet burada değerlendirilseydi, şehrimize ilaç olurdu” diye konuştu.

“PARA, BATMAN DIŞINA ÇIKTI”

Başkan Aydiş, şöyle devam etti; “Keşke bu para Batman’da istihdam ve üretime yönelik değerlendirilseydi. Biz de maalesef ortaklık ve kooperatifleşme kültürü yok. Böyle olunca da bu fırsatları değerlendiremiyoruz. İstimlak paralarının yüzde 80’i Batman dışına çıktı. Burada kalan para ise ya gayrimenkul yada bireysel yatırımlara gitti. Keşke bu parayla Batman’da güzel projeler hayata geçirilseydi. İstimlak parasıyla şehrimizin ekonomisi az da olsa hareketlilik yaşardı. İstimlak paraları nedense Batman’da değerlendirilmedi. Önemli bir fırsatı daha kaçırdık.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim